Należę do mam, które lubią mieć w domu zapasy produktów spożywczych, dzięki którym w sytuacji awaryjnej mogę przygotować pożywny posiłek dla mojego dziecka. Nie mam jednak w domu dużej spiżarki i muszę się zadowolić paroma półkami. W związku z tym produkty spożywcze, które mam zawsze w kuchni muszą być dobrze przemyślane, tak, aby nie zajmowały zbyt dużo miejsca i można było z nich przygotować wiele posiłków. Muszą to być również produkty zdrowe oraz z długim terminem przydatności. Żywienie dzieci w sytuacji awaryjnej to nie problem, jeśli mamy w domu odpowiednie zapasy jedzenia, z których w razie konieczności możemy wyczarować na szybko coś pysznego.

Mam swoją stałą listę produktów, których w kuchni używam najczęściej i staram się, aby ich zapasy były na bieżąco uzupełniane, tak, aby nigdy ich nie zabrakło.
Dzięki tym składnikom zawsze mogę wyczarować pyszną owsiankę na śniadanie lub zdrowy obiad, który, mimo że przygotowany na szybko i bez wcześniejszego planowania, będzie odpowiednio zbilansowany dla mojego dziecka.
Poniżej zamieszczam listę składników, które zawsze mam w domu i z których przygotowuje przepisy dostępne na moim blogu.
Żywienie dzieci w sytuacji awaryjnej
Produkty spożywcze, które mam zawsze w kuchni:
- wiórki kokosowe
- daktyle suszone
- górskie płatki owsiane
- napój owsiany
- kasza jaglana
- dobrej jakości dżem truskawkowy lub malinowy
- cynamon cejloński
- prawdziwą wanilię
- morwę białą
- figi suszone
- orzechy laskowe
- migdały
- orzechy nerkowca
- olej kokosowy
- olej rzepakowy
- kakao
- czekoladę
- dobrej jakości miód
- komosę ryżową
- przecier pomidorowy
- mleczko kokosowe
- parmezan
Oprócz wyżej opisanych produktów w domu staram się mieć również zapas warzyw, które można długo przechowywać. Są to zazwyczaj warzywa korzeniowe i cukinia.
Warzywa, które przechowuje w lodówce:
- marchewka
- cukinia
- seler
- pietruszka
Warzywa, które przechowuje poza lodówką:
- czosnek
- cebula
- ziemniaki
- bataty
Produkty spożywcze, które mam zawsze w zamrażalniku:
- chleb na wypadek, gdyby wszystkie piekarnie były zamknięte
- mrożone warzywa tj. szpinak, brokuły, kalafior i fasolka szparagowa
- mus z dyni
- domowej roboty bulion
- zapas domowej roboty gołąbków od mojej mamy, które idealnie sprawdzają się w sytuacji awaryjnej, kiedy nie mam co podać córce na obiad
- mrożoną rybę
Z powyższych składników zawsze mogę przygotować dla córki:
Na śniadanie i kolacje:
- owsiankę czekoladową
- owsiankę cynamonową
- klasyczną owsiankę z suszonymi owocami
- kaszę jaglaną na słodko
- placki marchewkowe, z dyni lub cukinii
- krem warzywny
- szybką zupę pomidorową
- frytki z batatów
Na obiad:
Na przekąskę:
- kulki bakaliowe np. migdałowe lub z orzechów laskowych
- mogę również podać suszone owoce i orzechy nerkowca, bez żadnej obróbki
- marchewkę na słodko