Pieczone warzywa z kozim serem i domowym ketchupem

Dzisiaj chciałabym podzielić się kolejnym przepisem tym razem na pieczone warzywa z kozim serem. Do tej pory moja córka najchętniej zjadała na kolację placki warzywne pod każdą postacią lub ryż na mleku. Od jakiegoś czasu te potrawy, nie za bardzo jej odpowiadają i kiedy widzi, że ja na kolację zjadam chleb żytni z serem kozim, od razu się go domaga, wyrzucając swój posiłek na podłogę. Zdaję sobie sprawę, że smaki córki oraz chęci do jedzenia zmieniają się wraz z jej wiekiem. Zależy mi jednak na tym, aby dieta córki była urozmaicona i bogata w wartości odżywcze, w związku z tym, aby trochę urozmaicić kolację córki, od tygodnia testuje nowe dania.

Pieczone warzywa z kozim serem i z domowym ketchupem

Jedne sprawdzają się bardziej innej mniej, jednak większość moich pomysłów na kolację dla dziecka zasmakowało mojej córce. Pierwsza z nowych kolacji dla dziecka, którą chciałabym się z wami podzielić to pieczone warzywa z kozim serem i domowym ketchupem.

Nazwa może wskazywać, że ta kolacja dla dzieci przyrządza się długo, ale to nieprawda. Pieczone warzywa z kozim serem i domowym ketchupem przygotowuje się w 5 minut, a resztę czasu warzywa spędzają w piekarniku.

Pieczone warzywa z kozim serem i domowym ketchupem

Przeznaczenie:

Danie nadaję się dla dzieci już po 7 miesiącu życia, ponieważ są to praktycznie same warzywa. Ser kozi również bez problemu mogą zjadać już najmniejsze niemowlęta, ponieważ jest dużo lepiej tolerowany niż sery krowie.

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 średni ziemniak
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • 1/2 łóżeczka tymianku
  • 1 mały batat
  • 1/2 łyżeczka rozmarynu
  • 15 g tartego koziego sera
  • 1/2 łyżeczka bazylii

Składniki na domowy ketchup:

  • 3/4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka wody
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki cukru kokosowego
  • szczypta bazylii

Przygotowanie:

  1. Marchewkę i batata obierz ze skórki. Ziemniaki umyj dokładnie i zostaw skórkę. Pokrój warzywa w kostkę lub słupki.
  2. Rozpuść masło klarowane w małym garnku lub w żaroodpornym naczynku. Ja zazwyczaj wkładam masło klarowane do małego naczynia żaroodpornego, następnie umieszczam je na około 3 minuty w piekarniku, który rozgrzewam do pieczenia warzyw.
  3. Wlej rozpuszczone masło klarowane do miski, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Do miski wrzuć pokrojone warzywa i dokładnie obtocz w przyprawach i maśle.
  4. Warzywa wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 215 stopni około 25 minut, aż warzywa będą miękkie i się zarumienią.
  5. W międzyczasie przygotuj domowy ketchup. Wszystkie składniki na ketchup wrzuć do małej miseczki i wymieszaj.
  6. Warzywa wyjmij na talerz i posyp tartym kozim serem.
  7. Obok talerzyka z warzywami postaw miseczkę z ketchupem, żeby dziecko mogło moczyć sobie w mim warzywka. U nas sprawdza się to idealnie, kiedy córka nie chce zjadać jakiegoś warzywka, moczenie działa cuda.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *