Pieczone frytki z batatów z tymiankiem i kozim serem

Dzisiaj kolejny przepis na kolację dla dzieci, tym razem będą to pieczone frytki z batatów z dodatkiem koziego sera. Bataty mimo, że od dawna są mi znane ze swoich właściwości odżywczych do tej pory rzadko lądowały na talerzach mojej rodziny. Sama nie wiem dlaczego ponieważ to warzywo nie tylko bardzo zdrowe, ale i smaczne. Nadające się do jedzenia zarówno na słodko jak i wytrawnie. Ostatnio przekonałam się do batatów na nowo i na stałe zagościły w jadłospisie mojej córki. Ze względu na szybkość przygotowania, córka zjada je teraz częściej niż zwykłe ziemniaki. Bataty super pasują jako dodatek do pieczonego łososia. Jednak najczęściej moja córka zjada bataty na kolację w formie pieczonej razem z domowym ketchupem.

Pieczone frytki z batatów

Pieczone frytki z batatów z tymiankiem posypane kozim serem to idealne połączenie smakowe i świetne rozwiązanie na kolacje dla dziecka. Gwarantuje, że zasmakują nie tylko tym małym, ale i tym dużym smakoszom. To zdrowa alternatywa dla niezdrowych frytek z głębokiego tłuszczu, których nie mam zamiaru podawać mojej córce.

Pieczone frytki z batatów z tymiankiem i kozim serem dla dzieci

Przeznaczenie:

Danie nadaję się dla dzieci już na początku rozszerzania diety. Jeśli stosujesz technikę BLW możesz podać je dziecku już po 6 miesiącu życia. Jeśli podaje je dziecku poniżej 7 miesiąca nie posypuj frytek serem kozim. Po 7 miesiącu kiedy wprowadzisz już do diety dziecka nabiał, możesz podawać frytki z batatów posypane odrobiną sera koziego.

Składniki:

  • 200 gram batatów
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • szczypta tymianku
  • 10 g sera koziego
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

  • Piekarniki rozgrzej do 220 stopni. W międzyczasie obierz bataty ze skórki i pokrój w paski lub kostkę.
  • W małym naczyniu żaroodpornym rozpuść masło klarowane. Ja zazwyczaj wkładam masło do rozgrzewającego się piekarnika i po minucie wyciągam.
  • Do miski wlej rozpuszczone masło klarowane oraz dodaj szczyptę tymianku oraz sól.
  • Bataty obtocz dokładnie w maśle klarowanym i w tymianku.
  • Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz około 20 minut, aż będą miękkie. 
  • Następnie przygotuj domowy ketchup. Jak przygotować ketchup opisałam w tym artykule.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *