Ryba po grecku z puree ziemniaczanym dla dzieci

Ryby chodź zdrowe, niewystarczająco często lądują na talerzu mojej córki. Ciągle nad tym ubolewam, ale niestety nie mam zbyt dobrego dostępu do dobrej jakości ryb. Mimo to od czasu do czasu zdarza mi się przyrządzać rybę, ponieważ chcę, aby córka miała z nimi styczność i poznawała smaki różnych gatunków, tak aby w przyszłości jej dieta nie była monotonna. Dzisiaj u nas na obiad ryba po grecku z puree ziemniaczanym dla dzieci, którą przyrządziłam dla całej mojej rodziny.

Ryba po grecku z puree ziemniaczanym

Moja córka nie za bardzo przepada za smakiem ryb innych niż łosoś. Uwielbia za to wszystko, co pomidorowe, w związku z tym ryba po grecku okazała się świetnym sposobem na to, aby do jej diety przemycić trochę białej ryby. Jako dodatek do ryby po grecku dla dzieci przygotowałam puree ziemniaczane i obiad wyszedł wyśmienity. Córka zjadła wszystko ze smakiem i domagała się dokładki.

Ryba po grecku z puree ziemniaczanym dla dzieci

Przeznaczenie:

Danie nadaj się dla dziecka już po 7 miesiącu. Teraz kiedy podaję rybę po grecku półtorarocznej córce, dodaje do niej odrobinę soli morskiej. Jeśli jednak nie chcesz dodawać soli do ryby po grecku, możesz ją pominąć. Brak soli nie wpłynie znacząco na smak potrawy. Już jakiś czas temu przy okazji przyrządzania bakłażana w sosie pomidorowym przekonałam się, że dania z koncentratem lub przecierem pomidorowym nie potrzebują dosalania.

Ilość składników wystarczy na przygotowanie obiadu dla 2 dorosłych i 1 około rocznego dziecka.

Składniki:

  • 200 gram. białej ryby u nas dorsz
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • szczypta soli himalajskiej
  • oliwa z oliwek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 100 ml koncentratu pomidorowego
  • 150 ml wody (Ilość wody w dużej mierze zależy od wielkości garnka, którego używasz do gotowania warzyw. Woda powinna, lekko zakryć warzywa. Jeśli jednak po ugotowaniu warzyw uznasz, że jest jej za dużo, odlej odrobinę wody)

Przygotowanie:

  • Cebulę pokrój drobno w kostkę. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • W dużym garnku rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, dodaj cebulę i smaż przez 5 minut.
  • Do cebuli dodaj pozostałe warzywa i smaż kolejne 5 minut, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, zalej warzywa wodą i gotuj na małym ogniu około 15 minut pod przykryciem.
  • Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i duś na małym ogniu jeszcze przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Rybę dopraw solą i podziel na mniejsze kawałki. Obtocz w mące kukurydzianej i podduś na patelni z masłem klarowanym. Smaż rybę na średnim ogniu, aż ryba będzie miękka.
  • Gotową rybę przełóż do garnka z warzywami i przykryj warzywami, tak aby ryba przeszła ich smakiem. Jeśli chcesz, możesz przełożyć rybę do czystego naczynia, a na wierzch wyłożyć warzywa z garnka. Ja jednak, żeby ograniczyć brudzenie naczyń do minimum, zazwyczaj tego nie robię.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *