Placki z cukinii z koperkiem i cebulą dla dzieci

Placki z cukinii córka zaczęła jeść, kiedy miała 7 miesięcy i przez długi czas były to jej ulubione placki warzywne. Od niedawna stara wersja placków nie budzi już w niej takiego entuzjazmu, więc postanowiłam, trochę podrasować stary przepis, tworząc placki z cukinii z koperkiem i cebulą dla dzieci.

Placki z cukinii z koperkiem  i cebulą dla dzieci

Nowe placki bardzo przypadły do gustu mojej córce. Zjadła wszystkie placki z apetytem i nie domagała się po nich kawałkach chleba, jak to ma w zwyczaju, podczas każdej kolacji. Od teraz są to placki z cukinii numer jeden w naszym domu. Nawet mąż po spróbowaniu zażyczył sobie jedną porcję do pracy w ramach obiadu.

Placki z cukinii z koperkiem i cebulą dla dzieci

Przeznaczenie:

Placki nadają się dla dzieci już po 7 miesiącu życia, ponieważ tak samo, jak placki z cukinii ze starego przepisu są mięciutkie. W składzie placków znajduje się szczypta soli morskiej i pieprzu, więc jeśli nie chcesz podawać soli swojemu dziecku, możesz ją pominąć.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 150 gram cukinii
  • pół małej cebuli
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka mleka owsianego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia

Przygotowanie:

  • Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła klarowanego.
  • Cukinie i cebulę obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  • Do małej miseczki wbij jajko, dodaj 3 łyżeczki mąki kukurydzianej i mleko owsiane.
  • Dokładnie wszystko wymieszaj, tak aby masa nie miała grudek.
  • Do masy dodaj sól, pieprz i drobno posiekany koperek.
  • Cukinię i cebulę, zalej ciastem i dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Placki nakładaj dużą łyżką na rozgrzaną patelnię. Jedna łyżka to jeden placek. Pamiętaj, żeby nie robić większych placków, ponieważ ciężej będzie je przewrócić oraz mogą być surowe w środku.
  • Placki smaż na średnim ogniu 3 minut z jednej strony i około 2,5 minut z drugiej strony. Patelnia podczas smażenia drugiej strony placków jest dużo bardziej rozgrzana, dlatego czas smażenia drugiej strony placków powinien być krótszy.

Jeśli chcesz zobaczyć jeszcze inne przepisy na placki warzywne, możesz je zobaczyć TU.

4 thoughts on “Placki z cukinii z koperkiem i cebulą dla dzieci”

    1. Placki z cukinii tak naprawdę zaczęłam jeść dopiero razem z córką podczas rozszerzania diety. W związku z tym nie znałam innych niż te klasyczne z mąką kukurydzianą, cukinią i jajkiem. Teraz kiedy córka jest coraz starsza, pozwalam sobie na coraz konkretniejsze eksperymenty, a placki warzywne to coś co najbardziej lubimy. 🙂

  1. Sceptycznie podeszłam do przepisu ale okazało się ze moja córka bardo je polubiła:) prosty i szybki przepis na podwieczorek

    1. 🙂 Super, bardzo się cieszę, że placki smakowały córce. Niedługo zamieszczę przepis na placki z cukinii na słodko 🙂 Mam nadzieje, że też posmakują.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *