Kulki czekoladowo – orzechowe dla rocznego dziecka

Córce od pewnego czasu dokucza trzecia faza ząbkowania. W związku z tym ma mniejszy apetyt oraz odmawia jedzenia niektórych potraw. Tak jak często wspominałam staram się, aby podwieczorek był słodką zdrową przekąską ponieważ zarówno mi jak i mojej córce taka forma najbardziej odpowiada. Zazwyczaj kiedy nie mam czasu na przygotowanie czegoś bardziej pracochłonnego podaje córce suszone owoce głównie daktyle, figi i morwę białą oraz orzechy nerkowca ponieważ to jedyne orzechy, które są miękkie i córka radzi sobie z ich gryzieniem. Kiedy nie mam czasu na gotowanie równie często serwuje córce kulki czekoladowo – orzechowe dla rocznego dziecka.

Kulki czekoladowo - orzechowe dla rocznego dziecka

Przygotowanie kulek bakaliowych jest bardzo szybkie, a dzięki nim mogę przemycić do diety dziecka inne wartościowe orzechy tj. orzechy laskowe, orzechy włoskie czy migdały, które są jeszcze za twarde dla mojej córki.

Córka bardzo lubi wszystkie kulki bakaliowe, ma jednak wśród nich swoich faworytów. Jednym z faworytów są kulki czekoladowo orzechowe ala nutella, które przygotowuje z orzechów laskowych i kakao. Bardzo lubi też kulki migdałowo kokosowe.

Ilość składników w przepisie wystarczy na przygotowanie około 10 małych kulek. Na podwieczorek mojej półtorarocznej córce podaje zazwyczaj 4 kulki. W związku z tym ilość składników wystarczy na przygotowanie podwieczorku na dwa dni. Kulki są jednak tak smaczne, że po ich spróbowaniu nie będziesz mogła się powstrzymać i z przyjemnością zjesz je razem z dzieckiem.

Kulki czekoladowo – orzechowe dla rocznego dziecka – przepis

Przeznaczenie:

Kulki ze względu na zawartość kakao nadają się dla dzieci powyżej 12 miesiącu życia. Jeśli jednak zamiast kakao do kulek dodasz karob, będziesz mogła podać je dziecku już po 9 miesiącu.  

Składniki:

  • 30 gram orzechów laskowych
  • 20 ml mleka owsianego
  • ¼ łyżeczki oleju kokosowego
  • 30 gram daktyli suszonych
  • 1 czubata łyżeczka kakao

Przygotowanie:

  • Daktyle mocz w gorącej wodzie ok. 20 minut.
  • Daktyle, orzechy laskowe, olej kokosowy, kakao oraz mleko owsiane włóż do misy blendera i zmiksuj na masę.
  • Jeśli Twoje dziecko ma więcej niż 9 miesięcy mogą znaleźć się w niej małe kawałki orzechów. Dziecko bez problemu sobie z nimi poradzi.
  • Z uzyskanej masy formuj małe kuleczki, które zmieszczą się w ustach dziecka na jeden raz.
  • Kulki podawaj od razu po przygotowaniu, wtedy będą najbardziej miękkie.
  • Jeśli kulki bakaliowe chcesz podać dziecku później, schowaj je do lodówki i wyjmij na około 20 minut przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *