Śmietanowo pomidorowy sos z cukinią i kaszą jaglaną

Szybkie w przygotowaniu obiady ze względu na małą ilość wolnego czasu są teraz u mnie mile widziane. Podawałam już przepis na pomidorowy makaron z bakłażanem, który jemy na obiad bardzo często. Teraz przyszła pora na śmietanowo pomidorowy sos z cukinią i kaszą jaglaną, który ze względu na szybkość w przygotowaniu oraz przepyszny smak równie często ląduje na naszych talerzach.

śmietanowo pomidorowy sos z cukinią i kaszą jaglaną

Razem z moim mężem mięso jadamy maksymalnie dwa razy w tygodniu. Pozostałe obiady przygotowuje z warzyw i pełnoziarnistych dodatków, kasz makaronów i ryżu. Kiedy córka była niemowlakiem mięso podawałam jej 5 razy w tygodniu z obawy przed niedoborami. Teraz kiedy ma 14 miesięcy podaje jej mięso tylko 3 razy w tygodniu i uważam, że jest to wystarczająca ilość.

Poniżej zamieszczam przepis na śmietanowo pomidorowy sos z cukinią i kaszą jaglaną, który świetnie zastąpi danie mięsne.

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 7 miesiąca życia

Danie nadaje się do spożycia dla dzieci od 7 miesiąca życia, które zjadają już dania zawierające grudki. Można je podać już na początku rozszerzania diety o grudkowate potrawy ponieważ zarówno dobrze ugotowana kasza jaglana jak i cukinia rozpływają się w ustach co ułatwia dziecku przeżuwanie.

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 1 duża cukinia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • 70 ml koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
  • olej rzepakowy
  • Opcjonalnie do posypania parmezan

Przygotowanie:

  • Cebulę drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z olejem rzepakowym, duś około 2 minuty.
  • W między czasie pokrój cukinie w kostkę i dodaj na patelnię.
  • Obierz czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do cukinii i cebuli.
  • Podsmażaj wszystko na średnim ogniu około 2 minuty.
  • Zalej warzywa na patelni przegotowaną wodą taka ilością aby przykryć delikatnie warzywa. Wody nie może być za dużo.
  • Dodaj przyprawy, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu 20 minut.
  • Po 20 minutach kiedy warzywa będą miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy i mascarpone.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj, aby otrzymać jednolity sos i duś jeszcze około 5 minut.
  • W między czasie ugotuj kaszę jaglaną. Kaszę wrzuć na sitko i przepłucz zimną wodą, następnie przepłucz wrzątkiem. Dobrze przepłukana kasza będzie pozbawiona goryczy.
  • Gotuj kaszę jaglaną według instrukcji producenta.
  • Po odłożeniu porcji dla dziecka przypraw sos solą i pieprzem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *