Krem z selera dla dziecka – idealna kolacja na ciepło

Oprócz tego, że staram się zdrowo gotować, dbam również o to, żeby nie marnować żywności. Zarówno ze względu ekonomicznych jak i ze względów światopoglądowych, ciężko mi wyrzucać jedzenie kiedy wiem, że niektóre dzieci chodzą głodne. W związku z tym, że lada dzień wybieramy się na narty rozpoczęłam czyszczenie lodówki, a co za tym idzie przygotowuje posiłki, które nie były wcześniej przeze mnie planowane ze składników, które zostały niewykorzystane. I tak dzięki temu przyrządziłam krem z selera dla dziecka.

Krem z selera dla dziecka

Od pewnego czasu staram się jeszcze bardziej pilnować, aby moja córka zjadała w ciągu dnia przynajmniej 4 porcje warzyw. Kolacja to idealna okazja zaraz po obiedzie na podanie dziecku posiłku warzywnego. Często podaje córce na kolację placki warzywne czy kasze z warzywami. Do tej pory nie podawałam córce na kolacje zup ponieważ, kiedy córka w wieku 8 miesięcy zaczęła grymasić na zupki, które dla niej przygotowywałam, przestałam jej gotować. Minęło jednak trochę czasu, i okazało się, że córka teraz zajada się zupami, a krem z selera i grzankami bardzo jej smakował.

Zupy warzywne to idealna propozycja na kolację ponieważ są: lekkostrawne, pełne witamin, podane na ciepło, łatwo się jej przygotowuje i można przygotować ich większą porcję dzięki czemu mamy kolację na dwa dni.

Krem z selera dla dziecka – idealna kolacja na ciepło

Przeznaczenie:

Krem selera podobnie jest inne dania o konsystencji papkowatej nadają się dla dzieci już na samym początku rozszerzania diety. Ze względu na dodatki, których użyłam w przepisie tj. mascarpone, sól czy pieprz danie nadaję się dla dzieci powyżej roku. Możesz jednak przygotować taki krem tak jak zupki, które opisałam w tym artykule dzięki temu z powodzeniem krem selera będziesz mogła podać dziecku 6 miesięcznemu.

Składniki:

  • pół selera
  • kawałek pora około 5 cm
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół średniej marchewki
  • 1 średni ziemniak
  • 1 łyżka mascarpone
  • 2 liście laurowe
  • pieprz i sól morska do smaku

Przygotowanie:

  • Cebule i pora pokrój drobno w kosteczkę.
  • Wrzuć do małego garnka z oliwą z oliwek duś na małym ogniu przez 2 minuty.
  • W między czasie obierz selera, marchewkę i ziemniaka i pokrój w kostkę.
  • Warzywa dodaj do cebuli i pora i chwilę duś.
  • Zalej warzywa przegotowaną wodą, tak żeby zakryć wszystkie warzywa. Zupę gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 30 minut.
  • Ugotowaną zupę odstaw do ostygnięcia.
  • Następnie zmiksuj wszystko na jednolity krem.
  • Dodaj łyżkę mascarpone i przypraw do smaku pieprzem i solą.
  • Podawaj z grzankami z żytniego chlebka, lub z chlebem żytnim moczonym w oleju rzepakowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *