Wegetariańskie curry dla dzieci z pieczonymi ziemniakami

 Większość potraw, które zjada na obiad moja córka to potrawy wegetariańskie. Mięso zjada maksymalnie 3 razy w tygodniu i uważam, że jest to ilość wystarczająca. W związku z tym, że moja córka uwielbia kurczaka w sosie curry, postanowiłam przygotować dla niej alternatywę tego dania, a mianowicie wegetariańskie curry dla dzieci z pieczonymi ziemniakami.

Wegetariańskie curry dla dzieci

Danie przygotowuje się ekspresowo, dodatkowo jest to przepis, który składa się praktycznie z samych warzyw, dzięki czemu podczas jednego posiłku dziecko zjada nawet 3 porcje warzyw. Jest to ważne dla rodziców, których dzieci odmawiają jedzenia warzyw podczas innych posiłków i jedynym posiłkiem, podczas którego udaje się im przemycić warzywa to właśnie obiad.

Wegetariańskie curry dla dzieci z pieczonymi ziemniakami

Ilość składników w przepisie wystarczy na obiad dla dziecka i osoby dorosłej. Jeśli danie chcesz przygotować dla większej ilości osób podwój składniki. Ja robię tak czasami, kiedy obiad szykuje dla siebie, męża i córki. Kiedy robię obiad z podwójnej ilości składników, często zostaje mi jeszcze część curry, którą mogą zapakować mężowi na następny dzień do pracy.

Przeznaczenie:

Danie to idealna propozycja na obiad dla rocznych dzieci. Ze względu na dodatek przyprawy curry i cukru kokosowego, nie nadaje się dla młodszych dzieci.

Składniki:

  • 100 gram fasolki szparagowej (ja używam mrożonej)
  • 1 mały brokuł
  • pół mleczka kokosowego (ja używam mleczka o zawartości kokosa 65%)
  • 2 łyżeczki curry bio
  • szczypta cukru kokosowego
  • szczypta soli
  • 5 małych ziemniaków
  • masło klarowane
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula

Przygotowanie:

  • Na maśle klarowanym podsmaż pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek.
  • Po 3 minutach dodaj do cebuli i czosnku 2 łyżeczki przyprawy curry i dokładnie wymieszaj.
  • Kiedy dokładnie rozprowadzisz przyprawę, dodaj mleczko kokosowe i wszystko razem zagotuj.
  • W międzyczasie przygotuj warzywa. Pokrój fasolkę i brokuła na mniejsze kawałki. Możesz też skorzystać z mrożonych warzyw, które są już pokrojone. Włóż warzywa na patelnię do sosu i duś na małym ogniu do miękkości.
  • Pod koniec danie dopraw solą himalajską i cukrem kokosowym.
  • Sos z warzywami możesz przygotować wcześniej. Ja zazwyczaj przygotowuje go rano, później piekę tylko ziemniaki.
  • Pieczone ziemniaki staram się przyrządzać zawsze z ziemniaków ekologicznych, które wcześniej dokładnie myje i nie obieram ze skórki. Ziemniaki kroje w cząstki, obtaczam we wcześniej rozpuszczonym maśle klarowanym i piekę w piekarniku rozgrzanym do 215 stopni około 25 minut, aż się zarumienią.

2 thoughts on “Wegetariańskie curry dla dzieci z pieczonymi ziemniakami”

  1. Super przepis sama chętnie zjadłam z córką 🙂 dziękuje za super przepisy i prosiłabym o przykładowy jadłospis dla 14 miesięcznego dziecka 🙂

    1. Przepraszam, że tak późno odpisuje. Nie widziałam komentarza. Jeśli chodzi o przykładowy jadłospis to córka w wieku 14 miesięcy jadła mniej więcej to co kiedy miała 12 miesięcy 🙂 Ciekawe przepisy dla córki znajdziesz zarówno w jadłospisie rocznego dziecka:
      https://mamprzepis.pl/jadlospis-dla-rocznego-dziecka-nasz-przyklad/
      Jak i w jadłospisie półtorarocznego dziecka:
      https://mamprzepis.pl/jadlospis-dla-dla-poltorarocznego-dziecka-nasz-przyklad/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *