Mięciutkie placki bananowe dla niemowląt

Na podwieczorek najczęściej podaje córce owoce w różnej formie, naleśniki, ryż lub kaszę. Przynajmniej raz w tygodniu przygotowuje dla córki mięciutkie placki bananowe.

Mięciutkie placki bananowe dla niemowląt

Staram się, aby placki, które przygotowuje w większości składały się z jajka i owocu czy warzywa z którego aktualnie przyrządzam posiłek. Mąkę traktuję jako dodatek i  dorzucam jej w bardzo małej ilości tylko po to aby ciasto miało ładną konsystencję.

Do placków nigdy nie dodaje białej pszennej mąki ponieważ jest pozbawiona wartości odżywczych i ma bardzo wysoki indeks glikemiczny. Okazuję się, że nawet wyższy od białego cukru.

Moja córka uwielbia mięciutkie placki bananowe, które są smaczne i proste w przygotowaniu. Sprawdzą się, dla dzieci, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z produktami innymi niż papkowate zupki.

Podstawowy przepis na mięciutkie placki bananowe zawiera płatki owsiane, ale jeśli nie chce mi się mielić płatków, dodaje do ciasta mąkę kukurydzianą lub mąkę pszenną pełnoziarnistą. Bardzo ważne jest aby do placków nie dodawać za dużo mąki ponieważ zbyt duża ilość mąki spowoduje, że placki nie będą miękkie.

Składniki:

  • 1 banan
  • jajko
  • 1 łyżka płatków owsianych lub 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub 2 łyżeczki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • łyżeczka masła klarowanego do smażenia

Przygotowanie:

  • Patelnie rozgrzej na średnim ogniu i posmaruj masłem klarowanym.
  • Płatki owsiane zmiel na mąkę w blenderze. Do blendera dodaj całe  jajko i banana.  Miel wszystkie składniki razem do uzyskania jednolitej masy.
  • Na rozgrzaną patelnię łyżką stołową nakładaj ciasto. Jedna łyżka stołowa to jeden placek.
  • Smaż placki na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony.

Placki podawaj same, lub z konfiturą truskawką dla niemowląt

Konfitura truskawkowa

placki bananowe z konfiturą malinową

Składniki:

  • 100 g truskawek
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżka wody
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  • Truskawki pokrój drobno i wrzuć do małego garnuszka.
  • Dodaj łyżkę ksylitolu i zalej łyżką wody.
  • Wszystko razem gotuj na małym ogniu około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Jeśli zostanie ci konfitury schowaj ją do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *