Mięciutkie placki bananowe dla niemowląt

Na podwieczorek najczęściej podaje córce owoce w różnej formie, naleśniki, ryż lub kaszę. Przynajmniej raz w tygodniu przygotowuje dla córki mięciutkie placki bananowe. Staram się, aby placki, które przygotowuje, w większości składały się z jajka i owocu czy warzywa, z którego aktualnie przyrządzam posiłek. Mąkę traktuję jako dodatek i  dorzucam jej w bardzo małej ilości tylko po to, aby ciasto miało ładną konsystencję.

Mięciutkie placki bananowe dla niemowląt

Do placków nigdy nie dodaje białej pszennej mąki, ponieważ jest pozbawiona wartości odżywczych i ma bardzo wysoki indeks glikemiczny. Okazuję się, że nawet wyższy od białego cukru.

Moja córka uwielbia mięciutkie placki bananowe, które są smaczne i proste w przygotowaniu. Sprawdzą się, dla dzieci, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z produktami innymi niż papkowate zupki.

Mięciutkie placki bananowe dla niemowląt

Podstawowy przepis na mięciutkie placki bananowe zawiera płatki owsiane, ale jeśli nie chce mi się mielić płatków, dodaje do ciasta mąkę kukurydzianą lub mąkę pszenną pełnoziarnistą. Bardzo ważne jest, aby do placków nie dodawać za dużo mąki, ponieważ zbyt duża ilość mąki spowoduje, że placki nie będą miękkie.

Przeznaczenie:

Placki nadają się dla dzieci powyżej 7 miesiąca życia. Placki są tak miękkie, że poradzi sobie z nimi, każde niemowlę.

Składniki:

  • 1 banan
  • jajko
  • 1 łyżka płatków owsianych lub 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub 2 łyżeczki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • łyżeczka masła klarowanego do smażenia

Przygotowanie:

  • Patelnie rozgrzej na średnim ogniu i posmaruj masłem klarowanym.
  • Płatki owsiane zmiel na mąkę w blenderze. Do blendera dodaj całe  jajko i banana. Miel wszystkie składniki razem do uzyskania jednolitej masy.
  • Na rozgrzaną patelnię łyżką stołową nakładaj ciasto. Jedna łyżka stołowa to jeden placek.
  • Smaż placki na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony.

Placki podawaj same, lub z konfiturą truskawką dla niemowląt

Konfitura truskawkowa

placki bananowe z konfiturą malinową

Składniki:

  • 100 g truskawek
  • 1 łyżka wody
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka syropu klonowego dla dzieci powyżej roku

Przygotowanie:

  • Truskawki pokrój drobno i wrzuć do małego garnuszka.
  • Dodaj łyżkę ksylitolu i zalej łyżką wody.
  • Wszystko razem gotuj na małym ogniu około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Jeśli nie zużyjesz całej konfitury, schowaj ją do słoiczka i przechowuj w lodówce nie dłużej niż 3 dni.

14 thoughts on “Mięciutkie placki bananowe dla niemowląt”

      1. Mój maluch (9 m.ż.) właśnie zajada, super przepis, szybki i prosty, a placuszki faktycznie mięciutkie i smaczne. Zastanawiam się czy jak poleżą to nadal będą miękkie? Wówczas nadawałyby się np. na przekąskę na spacer.

        1. Tak jak poleżą nadal będą miękkie. Kiedy moja córka miała mniej więcej tyle co Twój maluch, zdarzało mi się zabierać placuszki bananowe jako przekąskę w podróż i były nadal smaczne 🙂

  1. Placuszki sa przepyszne. Nie wiem tylko dlaczego na patelni mi sie rozwalały. Zrobiłam podwójna porcje. Moze to w tym problem? Prosze o jakies sugestie. Dziekuje:)

    1. Wydaję mi się, że podwójna porcja nie jest problemem. Placki są bardzo delikatne i trudno je przełożyć na patelni. Jedyne co można zrobić to starać się robić malutkie placuszki, nie większe niż z 1 łyżki stołowej ciasta i smażyć je dłużej. Do przekręcania placków używałam zazwyczaj widelca i szpatułki razem, wtedy było mi łatwiej przekręcać placki na drugą stronę:)

    1. Dojrzały banan ma doskonałe właściwości wiążące i świetnie zastąpi jajko w cieście. Proszę po prostu pominąć jajko i zrobić placki tylko z płatków i banana lub tylko z płatków i mąki kukurydzianej. Proszę tylko pamiętać, żeby użyć dostatecznie dojrzałego banana. Jeśli banan będzie niedojrzały, placki nie wyjdą.

    1. Masło klarowane możesz zastąpić oliwą z oliwek lub innym olejem, który nadaje się do obróbki w wysokich temperaturach. Używam masła klarowanego, ponieważ ma bardzo wysoki próg dymienia, dzięki temu mam pewność, że podczas przygotowywania placków nie wydzielą się, żadne rakotwórcze substancje. Na zwykły maśle nie powinno się nic smażyć 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *