Placki z dyni idealne na śniadanie i kolacje

Dzisiaj podzielę się przepisem na przepyszne placki z dyni, które jemy w okresie jesiennym. Pierwsze placki przygotowałam dla córki kiedy miała 7 miesięcy. Były to placki bananowe i bardzo jej posmakowały.  Od tego czasu placki lądują na talerzu mojej córki bardzo często. Placki przygotowuje zazwyczaj z sezonowych warzyw lub owoców dodając do nich niewielką ilość mąki.

placki z dyni

Z czasem zaczęłam przygotowywać głównie placki warzywne ponieważ to warzywa a nie owoce powinny stanowić podstawę diety naszych dzieci. Po za tym owoce są tak smaczne i słodkie, że wystarczy podać je same bez obróbki i dziecko na pewno zje je z apetytem.

Placki warzywne  to idealna alternatywa dla dzieci, które nie za bardzo lubią jeść warzywa. Można przemycić w nich wiele zdrowych warzyw tak, że dziecko nawet się nie zorientuje.

Przyszła jesień, a razem z nią pora na placki z dyni. Przygotowuje je zazwyczaj z dyni Hokkaido ponieważ bardziej odpowiada mi jej smak.

Za nim przygotujesz placki z dyni warto dzień wcześniej przygotować dyniowy mus, który w zależności od wielkości dyni starczy ci na wiele dyniowych placków 😊

Jak przygotować mus z dyni?

  • Rozgrzej piekarniki do 180 stopni.
  • Dynie razem ze skórką pokrój na kawałki, wyłóż na blaszkę i piecz około 40 minut, aż dynia będzie miękka.
  • Ostudzoną dynię obierz ze skórki i zblenduj na jednolity mus.
  • Dynia Hokkaido ma dość zbitą strukturę dlatego warto dodać do niej trochę wody co ułatwi blendowanie.
  • Mus dzielę na małe porcje i mrożę. Kiedy mam zamiar przygotować danie z dyni wyciągam tylko mus z zamrażarki.

Przepis na placki z dyni idealne na kolacje lub śniadanie

Składniki:

  • 60 gram puree z dyni Hokkaido
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 40 gram jogurtu naturalnego
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  • Do miski wrzuć puree z dyni, jogurt i jajko. Dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj mąkę kukurydzianą, cynamon, ksylitol i wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane.
  • Nakładaj placki dużą łyżką na rozgrzaną patelnię. Jedna łyżka to jeden placek.
  • Placki smaż na rumiano, około 2,5 minuty z każdej strony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *