Placki jogurtowo-marchewkowe dla dziecka

Bardzo często eksperymentuje w kuchni i modyfikuje stare przepisy, żeby na talerzu mojej córki nie wiało nudą. W sezonie jesienno-zimowym przygotowując posiłki, często korzystam z marchewki lub dyni, dlatego właśnie na modyfikacji potraw na bazie tych składników teraz się skupiam. Dzieliłam się już z Wami przepisem na placki marchewkowe na słodko, tym razem chciałbym podzielić się nowym przepisem na placki jogurtowo-marchewkowe dla dziecka, które sprawdzą się idealnie na kolacje.

Placki jogurtowo-marchewkowe dla dziecka

Kolacja to ważny posiłek w diecie małego dziecka. Powinna być lekkostrawna, ale też wystarczająco kaloryczna, tak aby głód nie wybudzał naszego dziecka w nocy.

Placki jogurtowe z marchewki, sprawdzą się przede wszystkim idealnie jako szybka kolacja na ciepło dla niemowlaka i małego dziecka. W plackach znajdziesz porcję nabiału, jajek, węglowodanów oraz wystarczająco dużą ilość warzyw i tłuszczów.

Placki jogurtowo-marchewkowe dla dziecka

Przeznaczenie:

Placki z marchewki są bardzo miękkie, więc dziecko poradzi sobie z nimi już na początku rozszerzania diety. Kiedy podajesz je niemowlakowi, warto zadbać o to, aby marchewka na bazie, której przygotowujesz placki jogurtowo-marchewkowe była wystarczająco słodka, wtedy brak syropu klonowego nie będzie zauważalny.

Składniki:

  • 50 g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • masło klarowane do smażenia
  • opcjonalnie: jeśli marchewka nie jest wystarczająco słodka, możesz dodać pół łyżeczki syropu klonowego. Zazwyczaj tego nie robię, ponieważ placki serwuje z dżemem truskawkowym, który jest wystarczająco słodki.
placki z marchewki

Przygotowanie:

  1. Marchewkę zetrzyj na tarce o możliwie najmniejszych oczkach. Ja do przygotowania placków często wybieram tarkę do parmezanu, która robi z marchewki prawie papkę.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane.
  3. Do marchewki dodaj mąkę, jajko, cynamon i jogurt, następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  4. Nakładaj placki dużą łyżką na rozgrzaną patelnię. Jedna łyżka to jeden placek. Smaż placki na średnim ogniu około 3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
  5. Placki z marchewki podawaj z konfiturą truskawkową, przepis na konfiturę znajdziesz tu, dżemem truskawkowym z samych owoców lub polane syropem klonowym u dzieci powyżej roku.

2 thoughts on “Placki jogurtowo-marchewkowe dla dziecka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *