Waniliowe placki z cukinii na słodko dla niemowląt

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na waniliowe placki z cukinii na słodko dla niemowląt. Placki z cukinii towarzyszą mojej córce od samego początku rozszerzania diety. W zależności od wieku córka zjadała je praktycznie na wszystkie możliwe posiłki. Jadła je zarówno na śniadanie, kolacje, jak i podwieczorek. Był to również pierwsze placki warzywne, które dla niej przygotowałam. Niestety od pewnego czasu placki z cukinii nie smakują córce już tak bardzo, jak kiedyś. Zauważyłam, że córka zdecydowanie bardziej woli placki w wersji na słodko niż na wytrawnie, ponieważ często ze smakiem zjada na kolację placki marchewkowe z cynamonem i dżemem.

Waniliowe placki z cukinii na słodko dla niemowląt

Nie chciałam rezygnować z podawania placków z cukinii, ponieważ chciałam, żeby na kolacje córka zjadała porcję warzyw, a placki z cukinii to idealny sposób, aby przemycić je w dużej ilości.

Na szczęście przypomniało mi się, że z cukinii można przygotować przepyszne ciasto waniliowe. Idąc tym tropem, postanowiłam przygotować dla córki placki z cukinii na słodko dla niemowląt, które okazały się, starzałem w dziesiątkę.

Przepis na waniliowe placki z cukinii na słodko

Przeznaczenie:

Placki z cukinii na słodko nadają się dla dzieci już po 7 miesiącu życia, ponieważ tak samo, jak placki z cukinii ze starego przepisu są mięciutkie i mają w składzie, tylko, mąkę, cukinię i jajko.

Składniki:

  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej lub kasztanowej
  • 80g cukinii
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki wanilii
  • odrobina masła klarowanego do smażenia

Przygotowanie:

  • Na dużej patelni rozgrzej 1łyżeczkę masła klarowanego.
  • Cukinie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o jak najmniejszych oczkach.
  • Do cukinii dodaj jajko 3 łyżeczki mąki kukurydzianej oraz wanilię.
  • Następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Placki nakładaj dużą łyżką na rozgrzaną patelnię. Jedna łyżka to jeden placek. Pamiętaj, żeby nie robić większych placków, ponieważ ciężej będzie je przewrócić oraz mogą być surowe w środku.
  • Placki smaż na średnim ogniu 3 minut z jednej strony i około 2,5 minut z drugiej strony. Patelnia podczas smażenia drugiej strony placków jest dużo bardziej rozgrzana, dlatego czas smażenia drugiej strony placków powinien być krótszy.

Placki podawaj same, z dodatkiem dżemu truskawkowego z samych owoców lub polane syropem klonowym u dzieci powyżej roku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *