Pieczona marchewka na słodko z cynamonem dla dzieci

Wiele razy wspominałam, że jeśli tylko mam taką możliwość staram się dodawać do posiłków córki warzywa, ponieważ to zazwyczaj ich przyglądając się dziennemu jadłospisowi naszych dzieci, najbardziej brakuje w ich diecie. Potrawy warzywne to u nas zazwyczaj obiady i kolację, od czasu do czasu również śniadania. Po udanej próbie dodania marchewki do kulek bakaliowo-orzechowych postanowiłam przygotować dla córki pieczoną marchewkę na słodko. Wybór padł na marchewkę z przyczyn bardzo oczywistych, jest to warzywo bardzo słodkie, które idealnie pasuje do potraw na słodko. Pieczona marchewka na słodko z cynamonem i masłem tak bardzo posmakowała mojej córce, że zjadła całą dużą marchewkę i domagała się jeszcze.

Pieczona marchewka na słodko z cynamonem dla dzieci

Marchewkę na słodko z cynamonem podaję córce nie tylko w ramach przekąski, bardzo często dodaje ją również do kaszy jaglanej na mleku owsianym zamiast owoców czy dżemu. Dzięki temu córka przy okazji zjadania kaszki zjada dodatkowo 1 porcję warzyw, co bardzo mnie cieszy.

Pieczona marchewka na słodko z cynamonem dla dzieci

Przeznaczenie:

Danie nadaje się dla dzieci po 12 miesiącu życia, ponieważ do jej przygotowania użyłam cukru kokosowego. Nie podchodzę jednak tak rygorystycznie do diety dziecka i zdrowe słody tj. cukier kokosowy czy syrop klonowy w małych ilościach zdarzało mi się podawać córce, za nim skoczyła rok. Czyli w wieku około 11miesięcy, ale nie na samym początku rozszerzania diety.

Składniki:

  • jedna duża marchewka najlepiej ekologiczna
  • pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub cukru kokosowego

Przygotowanie:

  • Rozpuść masło klarowane, ja zazwyczaj rozpuszczam masło w małym naczyniu żaroodpornym w rozgrzewającym się piekarniku. Możesz to jednak równie dobrze zrobić w małym ganeczku.
  • Marchewkę dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój drobną w kosteczkę.
  • Obraną marchewkę posyp cynamonem cejlońskim, cukrem koksowym i dokładnie wymieszaj.
  • Przyprawioną marchewkę wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia.
  • Piecz przez 25 minut w temperaturze 215 stopni, aż marchewka będzie miękka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *