Pasta jajeczna z awokado jest idealną wytrawną propozycja dla niemowląt na śniadanie lub kolacje. Na początku rozszerzania diety moja córka zjadało ją bardzo chętnie.

Awokado to owoc dość specyficzny, który możemy traktować bardziej jako porcję tłuszczu w diecie naszego dziecka niż porcję owoców. Nie każde dziecko zje awokado w formie nieprzerobionej w związku z tym warto szykować dania, do których uda nam się przemycić porcję awokado w taki sposób, że nasze dziecko nawet się nie zorientuje.
Oprócz pasty z awokado często podaje również córce inne dania na bazie awokado:
- krem waniliowy na słodko na bazie awokado
- koktajl waniliowo truskawkowy
- krem czekoladowy, ale ten przepis ze względu na obecność kakao w składzie nadaję się dla dzieci powyżej roku
Zawarte w paście jajecznej awokado w przeciwieństwie do większości owoców zawiera małą ilość cukrów prostych i jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto jest świetnym źródłem potasu, kwasu foliowego oraz witaminy C, E i A.
Jajka zawierają wszystkie niezbędne dla funkcjonowania organizmu aminokwasy oraz wapń, żelazo, magnez i potas.
Pasta jajeczna z awokado dla niemowląt to świetne rozwiązanie dla wszystkich niemowląt również tych na diecie bez mlecznej. Zarówno jajka, jak i awokado świetnie uzupełnią niedobory wartości odżywczych zawartych w produktach mlecznych, które w pierwszym roku życia stanowią podstawę żywienia niemowląt.
jajka i awokado świetnie uzupełnią niedobory wartości odżywczych zawartych w produktach mlecznych
Pasta jajeczna z awokado dla niemowląt
Przeznaczenie:
Pasta jajeczna z awokado nadaje się dla dzieci już na początku rozszerzania diety, kiedy dziecko radzi sobie już z jedzeniem małych kanapeczek czyli, zazwyczaj po 7 miesiącu.
Składniki:
- 1 jajko
- 1/2 awokado
Przygotowanie:
- Jajko ugotuj na twardo. Gotuj jajko w osolonej wodzie około 8 minut od czasu zagotowania wody.
- Awokado przekrój na pół. Część z pestką schowaj do lodówki. Dzięki pestce druga połowa awokado dłużej pozostanie świeża i będziesz mogła wykorzystać ją do innego przepisu.
- Do miseczki włóż pół awokado i żółtko. Dokładnie ugnieć widelcem.
- Białko drobno posiekaj i dodaj do awokado i żółtka.
- Gotową pastę nałóż na chleb. Jeśli pastę będziesz przygotowywać wcześniej, aby awokado nie straciło koloru, możesz pastę skropić odrobiną soku z cytryny.
- Pastę jajeczną z awokado podawaj z żytnim chlebem w formie mini kanapeczek na jeden kęs. Do pasty w sezonie wiosennym możesz dodać startą na tarce rzodkiewkę lub posiekany szczypiorek.
Jeśli podoba Ci się mój przepis na pastę jajeczną z awokado …
Jeśli podobał Ci się mój przepis na pastę z awokado niemowlaka, koniecznie zajrzyj na mój profil mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!