Pasta jajeczna z awokado dla niemowląt

Pasta jajeczna z awokado jest idealną wytrawną propozycja dla niemowląt na śniadanie lub kolacje. Na początku rozszerzania diety moja córka zjadało ją bardzo chętnie.

Pasta jajeczna z awokado dla niemowląt

Awokado to owoc dość specyficzny, który możemy traktować bardziej jako porcję tłuszczu w diecie naszego dziecka niż porcję owoców. Nie każde dziecko zje awokado w formie nieprzerobionej w związku z tym warto szykować dania, do których uda nam się przemycić porcję awokado w taki sposób, że nasze dziecko nawet się nie zorientuje.

Oprócz pasty z awokado często podaje również córce inne dania na bazie awokado:

Zawarte w paście jajecznej awokado w przeciwieństwie do większości owoców zawiera małą ilość cukrów prostych i jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto jest świetnym źródłem potasu, kwasu foliowego oraz witaminy C, E i A.

Jajka zawierają wszystkie niezbędne dla funkcjonowania organizmu aminokwasy oraz wapń, żelazo, magnez i potas.

Pasta jajeczna z awokado dla niemowląt to świetne rozwiązanie dla wszystkich niemowląt również tych na diecie bez mlecznej. Zarówno jajka, jak i awokado świetnie uzupełnią niedobory wartości odżywczych zawartych w produktach mlecznych, które w pierwszym roku życia stanowią podstawę żywienia niemowląt.

jajka i awokado świetnie uzupełnią niedobory wartości odżywczych zawartych w produktach mlecznych

Pasta jajeczna z awokado dla niemowląt

Przeznaczenie:

Pasta jajeczna z awokado nadaje się dla dzieci już na początku rozszerzania diety, kiedy dziecko radzi sobie już z jedzeniem małych kanapeczek czyli, zazwyczaj po 7 miesiącu.

Składniki:

  • 1 jajko
  • pół awokado

Przygotowanie:

  • Jajko ugotuj na twardo. Gotuj jajko w osolonej wodzie około 8 minut od czasu zagotowania wody.
  • Awokado przekrój na pół. Część z pestką schowaj do lodówki. Dzięki pestce druga połowa awokado dłużej pozostanie świeża i będziesz mogła wykorzystać ją do innego przepisu.
  • Do miseczki włóż pół awokado i żółtko. Dokładnie ugnieć widelcem.
  • Białko drobno posiekaj i dodaj do awokado i żółtka.
  • Gotową pastę nałóż na chleb.
  • Jeśli pastę będziesz przygotowywać wcześniej, aby awokado nie straciło koloru, możesz pastę skropić odrobiną soku z cytryny.

Propozycja podania:

Pastę jajeczną z awokado podawaj z żytnim chlebem w formie mini kanapeczek na jeden kęs. Do pasty w sezonie wiosennym możesz dodać startą na tarce rzodkiewkę lub posiekany szczypiorek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *