Pasta jajeczna z awokado dla niemowląt

Pasta jajeczna z awokado jest idealną wytrawną propozycja dla niemowląt na śniadanie lub kolacje. Na początku rozszerzania diety moja córka zjadało ją bardzo chętnie.

Pasta jajeczna z awokado dla niemowląt

Awokado to owoc dość specyficzny, który możemy traktować bardziej jako porcję tłuszczu w diecie naszego dziecka niż porcję owoców. Nie każde dziecko zje awokado w formie nieprzerobionej w związku z tym warto szykować dania, do których uda nam się przemycić porcję awokado w taki sposób, że nasze dziecko nawet się nie zorientuje.

Oprócz pasty z awokado często podaje również córce inne dania na bazie awokado:

Zawarte w paście jajecznej awokado w przeciwieństwie do większości owoców zawiera małą ilość cukrów prostych i jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto jest świetnym źródłem potasu, kwasu foliowego oraz witaminy C, E i A.

Jajka zawierają wszystkie niezbędne dla funkcjonowania organizmu aminokwasy oraz wapń, żelazo, magnez i potas.

Pasta jajeczna z awokado dla niemowląt to świetne rozwiązanie dla wszystkich niemowląt również tych na diecie bez mlecznej. Zarówno jajka, jak i awokado świetnie uzupełnią niedobory wartości odżywczych zawartych w produktach mlecznych, które w pierwszym roku życia stanowią podstawę żywienia niemowląt.

jajka i awokado świetnie uzupełnią niedobory wartości odżywczych zawartych w produktach mlecznych

Pasta jajeczna z awokado dla niemowląt

Przeznaczenie:

Pasta jajeczna z awokado nadaje się dla dzieci już na początku rozszerzania diety, kiedy dziecko radzi sobie już z jedzeniem małych kanapeczek czyli, zazwyczaj po 7 miesiącu.

Składniki:

  • 1 jajko
  • pół awokado

Przygotowanie:

  • Jajko ugotuj na twardo. Gotuj jajko w osolonej wodzie około 8 minut od czasu zagotowania wody.
  • Awokado przekrój na pół. Część z pestką schowaj do lodówki. Dzięki pestce druga połowa awokado dłużej pozostanie świeża i będziesz mogła wykorzystać ją do innego przepisu.
  • Do miseczki włóż pół awokado i żółtko. Dokładnie ugnieć widelcem.
  • Białko drobno posiekaj i dodaj do awokado i żółtka.
  • Gotową pastę nałóż na chleb.
  • Jeśli pastę będziesz przygotowywać wcześniej, aby awokado nie straciło koloru, możesz pastę skropić odrobiną soku z cytryny.

Propozycja podania:

Pastę jajeczną z awokado podawaj z żytnim chlebem w formie mini kanapeczek na jeden kęs. Do pasty w sezonie wiosennym możesz dodać startą na tarce rzodkiewkę lub posiekany szczypiorek.

Próbowałaś przepisu na pastę jajeczną dla niemowląt?

Będę wdzięczna, jeśli dasz mi znać co myślisz tutaj na blogu lub na mojej grupie na Facebooku (klik).
Zapraszam Cię również do odwiedzenia mojego profilu na Instagramie (klik) na którym dziele się codziennymi posiłkami mojej córki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *