Indyk w sosie koperkowym dla niemowląt i dorosłych

Mięso z indyka podobnie jak mięso z kurczaka możesz wprowadzić do diety dziecka już w pierwszym miesiącu rozszerzania diety. Indyk zawiera małą ilość tłuszczu dzięki czemu jest idealnym lekkostrawnym źródłem białka w diecie Twojego dziecka. Jest również doskonałym źródłem wielu witamin z grupy B oraz cynku.

Indyk w sosie koperkowym dla niemowląt

Indyk gości na naszych talerzach zdecydowanie rzadziej niż mięso z kurczaka. Serwowany jest głównie małym dzieciom lub dorosłym  jako lekkostrawne danie przy dolegliwościach zdrowotnych.

Wprowadzając mięso z indyka do diety dziecka ty również możesz zacząć spożywać je częściej i czerpać z jego właściwości zdrowotnych.

Indyk w sosie koperkowym to jedna z wielu propozycji, proponowanych na moim blogu, którą można z powodzeniem modyfikować w taki sposób aby niemowlę i dorosły był zadowolony z posiłku.

Przepis dla dorosłych:

Składniki:

  • 400 g polędwicy w indyka
  • mały pęczek koperku
  • łyżka masła klarowanego
  • 3 łyżki mascarpone
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

  • Na dużej patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego i zeszklij pokrojony na plasterki czosnek
  • Polędwicę z indyka pokrój w kostkę, 40 gram pokrojonego indyka odłóż do miseczki (patrz w części  modyfikacja dla niemowlaka – indyk w sosie koperkowym)
  • Indyka smaż na małym ogniu, aż będzie miękki.
  • Na patelnię wlej 50 ml gorącej wody i dodaj 3 łyżki mascarpone. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji sosu.
  • Dodaj  koperek i gotuj sos na słabym ogniu 5 minut pod przykryciem.
  • Danie dla dorosłych przyprawiamy pieprzem i solą dopiero po odłożeniu porcji sosu i pulpetów dla dziecka.

Propozycja podania:

Brązowy ryż / biały ryż Buraczki / fasolka szparagowa

Modyfikacja dla niemowląt – indyk w sosie koperkowym

Dodatkowe składniki:

  • żółtko
  • kawałek białej bułki

Przygotowanie:

  • Bułkę namocz w wodzie. Zmiel 40 gram odłożonego indyka. 
  • Do zmielonego mięsa dodaj namoczoną bułkę i połowę żółtka. Wszystko razem wymieszaj i uformuj pulpety.
  • Pulpety dodaj na patelnię i smaż z resztą mięsa z indyka.
  • Usmażone pulpety wyjmij z patelni,  pokrój na  kawałeczki i zalej 2 łyżkami sosu z patelni.
  • Do sosu z mięsem dodaj łyżkę ryżu


1 thought on “Indyk w sosie koperkowym dla niemowląt i dorosłych”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *