Indyk w sosie koperkowym dla niemowląt to jedna z wielu propozycji, proponowanych na moim blogu, którą można z powodzeniem modyfikować w taki sposób, aby zarówno niemowlę, jak i dorosły był zadowolony z posiłku.

Mięso z indyka podobnie jak mięso z kurczaka możesz wprowadzić do diety dziecka już w pierwszym miesiącu rozszerzania diety. Indyk zawiera małą ilość tłuszczu, dzięki czemu jest idealnym lekkostrawnym źródłem białka w diecie Twojego dziecka. Jest również doskonałym źródłem wielu witamin z grupy B oraz cynku.
Indyk gości na talerzach Polaków zdecydowanie rzadziej niż mięso z kurczaka. Serwowany jest głównie małym dzieciom lub dorosłym jako lekkostrawne danie przy dolegliwościach zdrowotnych.
Wprowadzając mięso z indyka do diety dziecka, ty również możesz zacząć spożywać je częściej i czerpać z jego właściwości zdrowotnych.
Indyk w sosie koperkowym dla niemowląt – przepis dla dorosłych:
Przeznaczenie:
Danie nadaję się dla dzieci po 7 miesiącu, które mają wprowadzone do diety, jajko, mięso, gluten oraz radzą sobie z konsystencją inną niż papkowatą.
Składniki:
- 400 g polędwicy w indyka
- mały pęczek koperku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 łyżki mascarpone
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego i zeszklij pokrojony na plasterki czosnek.
- Polędwicę z indyka pokrój w kostkę, 50 gram. pokrojonego indyka odłóż do miseczki (patrz w części modyfikacja dla niemowlaka – indyk w sosie koperkowym).
- Indyka smaż na małym ogniu, aż będzie miękki.
- Na patelnię wlej 50 ml gorącej wody i dodaj 3 łyżki mascarpone. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji sosu.
- Dodaj koperek i gotuj sos na słabym ogniu 5 minut pod przykryciem.
- Danie dla dorosłych przyprawiamy pieprzem i solą dopiero po odłożeniu porcji sosu i pulpetów dla dziecka.
- Danie najlepiej smakuje z brązowym ryżem, komosą ryżową, lub kaszką jaglaną, lub z ziemniakami gotowanymi na parze. Do dania warto dodać również przynajmniej jedną porcję warzyw, u nas są to zazwyczaj buraczki lub fasolka szparagowa.
Modyfikacja dla niemowląt – indyk w sosie koperkowym
Dodatkowe składniki:
- żółtko
- kawałek białej bułki
Przygotowanie:
- Bułkę namocz w wodzie, następnie zmiel 50 gram. odłożonego indyka.
- Do zmielonego mięsa dodaj namoczoną bułkę, połowę żółtka. Wszystko razem wymieszaj i uformuj pulpety.
- Pulpety dodaj na patelnię i smaż z resztą mięsa z indyka.
- Usmażone pulpety wyjmij z patelni, pokrój na kawałeczki i zalej 2 łyżkami sosu z patelni.
- Do sosu z mięsem dodaj łyżkę ryżu.
Sos koperkowy lubię i sama czasem robię, za to za mięsem z indyka nie przepadam, lubię jedynie wędliny z indyka.
Pycha!🌸
Czym mogę zastąpić serek mascarpone dla 8 miesięcznej księżniczki?🤣 Po prostu nie mam akurat w lodowce a przy obecnej sytuacji do sklepu się nie wybieram 😖
Serek mascarpone możesz zastąpić śmietaną najlepiej kremówką, ewentualnie 18%. Możesz też dodać inny kremowy serek do kanapek 🙂
Przepis wyglada super! Czy mogę zastąpić biala bułke, bułką tarta i jezeli tak to w jakich proporcjach?
Myślę, że tak. Można również dodać mielone płatki owsiane. Do tak małej ilości klopsików, wystarczy jedna czubata łyżeczka namoczonej bułki tartej lub mielonych płatków owsianych.