Kremowy sos ze szpinakiem dla niemowląt i dorosłych

Kremowy sos ze szpinakiem dla niemowląt przygotowuje bardzo często na obiad dla całej mojej rodziny, ponieważ szpinak to warzywo bogate w wiele witamin i soli mineralnych. Większość mam zna jego właściwości zdrowotne i chciałaby, aby szpinak gościł regularnie na talerzach ich dzieci.

kremowy sos ze szpinakiem dla niemowląt

Niestety bardzo często z obawy, że szpinak może maluchowi nie zasmakować, mamy często opóźniają jego wprowadzenie do diety dziecka. To duży błąd, szpinaku nie należy się obawiać, odpowiednio przyrządzony zasmakuje każdemu, nawet małemu niejadkowi.

Jeśli jeszcze nie wprowadziłaś do diety swojego dziecka szpinaku, czas to zmienić. Zapoznaj się z moim przepisem na szpinak dla niemowląt, to idealna propozycja na szybki, smaczny i zdrowy obiad nie tylko dla niemowlaka, ale i całej rodziny. Świetnie smakuje zarówno w wersji z ryżem, jak i makaronem.

Kremowy sos ze szpinakiem dla niemowląt – przepis dla dorosłych:

makaron z kremowym sosem ze szpinakiem
kremowy sos ze szpinakiem i makronem

Składniki:

  • 200 g szpinaku baby
  • łyżka masła klarowanego
  • 3 łyżki mascarpone
  • szczypta soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 50g sera typu parmezan
  • pół łyżeczki oregano

Przygotowanie:

  • Na dużej patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego i zeszklij pokrojony na plasterki czosnek.
  • Dodaj opłukany i osuszony szpinak, podgrzewaj wszystko przez 8 minuty na większym ogniu, aż szpinak zwiędnie i zmniejszy swoją objętość.
  • Zmniejsz ogień i dodaj do szpinaku 3 łyżki mascarpone, następnie mieszaj wszystko do rozpuszczenia serka.
  • Szpinak i mascarpone zmiksuj na jednolitą masę i przypraw odrobiną oregano.
  • Dwie łyżki kremowego sosu ze szpinakiem odłóż do miseczki. Danie dla dorosłych przypraw solą i pieprzem dopiero po odłożeniu porcji dla dziecka.
  • Danie posyp tartym parmezanem.

Propozycja podania:

brązowy ryż / biały ryż / makaron

Kremowy sos ze szpinakiem dla niemowląt – modyfikacja

kremowy sos ze szpinakiem i kurczakiem dla niemowląt
kremowy sos ze szpinakiem makaronem i kurczakiem

Dodatkowe składniki:

  • opcjonalnie 1 skrzydełko z kurczaka

Przygotowanie:

  • Do odłożonych wcześniej 2 łyżek kremowego sosu ze szpinakiem dodaj 1 łyżkę ryżu lub bardzo drobno pokrojonego makaronu.
  • W modyfikacji przepisu dla niemowląt istotne są nie składniki, a proporcję serwowanej potrawy, danie dla niemowląt zawiera większą ilość sosu niż ryżu.
  • Jeśli chcesz, aby obiad dla niemowlaka zawierał mięso, rano ugotuj 1 skrzydełko z kurczaka. Gotuj skrzydełko na małym ogniu około 2 godziny.
  • Mięso ze skrzydełka drobno posiekaj i dodaj do sosu.

9 thoughts on “Kremowy sos ze szpinakiem dla niemowląt i dorosłych”

    1. Jeśli chcesz uzyskać prawie identyczny smak możesz dodać śmietanki kremówki (30%). Sos będzie również smaczny jeśli dodasz, serek ricotta, śmietanę 18%, jogurt naturalny czy grecki.

    1. Tak, mascarpone można zastąpić z powodzeniem mleczkiem kokosowym. Robię warzywa w sosie curry na bazie mleczka kokosowego i wychodzą pyszne i kremowe. Najlepiej dodać mleczko o zawartości minimum 65% i maksymalnie 80% kokosa. Przed dodaniem mocno wstrząsnąć puszką i dodać do szpinaku. Myślę, że to takiej ilości można dodać maksymalnie pół puszki mleczka, żeby sos nie wyszedł za rzadki, warto dodawać mleczko stopniowo i jeśli po zmiksowaniu okażę się, że jest za mało jeszcze trochę dodać. Proszę też zwrócić uwagę, żeby mleczko miało dobry skład i nie zawierało niepotrzebnych składników. Jedno z bardziej dostępnych mleczek kokosowych z dobrym składem ma w swojej ofercie Rossmann.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *