Ryż pomidorowy z warzywami korzeniowymi dla dzieci

Dania, które serwuje na obiad mojej córce, staram się przygotowywać z sezonowych warzyw. Jesień i zima to czas, w którym nie mamy zbyt dużej różnorodności, jeśli chodzi o warzywa, ale mimo to warto starać się przygotować z nich smaczne i kolorowe dania, które polubią nasze dzieci. W tym tygodniu postanowiłam przygotować na obiad ryż pomidorowy z warzywami korzeniowymi dla dzieci. Ryż pomidorowy z warzywami korzeniowymi bardzo posmakował mojej córce i na stałe zagościł w jadłospisie mojej córki.

Ryż pomidorowy z warzywami korzeniowymi

Ryż pomidorowy z warzywami korzeniowymi dla dzieci

Przeznaczenie:

Ryż pomidorowy z warzywami korzeniowymi nadaję się już dla dzieci po 7 miesiącu życia. Warto jednak zadbać o to, aby ryż i warzywa były dobrze ugotowane.

Składniki:

  • 3 duże marchewki
  • 1 średni por część biała
  • 2 średnie pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 g ryżu brązowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • opcjonalnie 1 łyżeczka kurkumy

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni na średnim ogniu zeszklij drobno pokrojonego pora oraz cebulę.
  2. W międzyczasie obierz warzywa i pokrój w plasterki lub kostkę.
  3. Po około 5 minutach do pora i cebuli dodaj pozostałe warzywa i duś około 3 minuty.
  4. Warzywa zalej około 100 ml ciepłej przegotowanej wody i duś pod przykryciem około 30 minut na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  5. Jeśli po tym czasie warzywa będą nadal twarde, duś warzywa jeszcze przez 5 minut i ponownie sprawdź ich twardość. Jeśli danie podajesz niemowlakowi, warzywa muszą być miękkie, aby ułatwić dziecku jedzenie.
  6. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj tak, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
  7. U dzieci powyżej roku przypraw danie odrobiną pieprzu i soli.
  8. Ja od czasu do czasu do dania dodaje również odrobinę kurkumy.
  9. Ryż ugotuj według zaleceń producenta.

W związku z tym, że obiad podaje córce po drzemce, sos warzywny przygotowuje rano. Ryż gotuje później i dodaje go do sosu około 15 minut przed podaniem. Jeśli chcesz mieć całe danie przygotowane od razu, ryż ugotuj w czasie przygotowywania sosu. Brązowy ryż i sos z warzywami korzeniowymi gotuje się mniej więcej tyle samo czasu, więc od razu będziesz miała gotowe wszystkie składniki obiadu, które na sam koniec wystarczy tylko połączyć.

2 thoughts on “Ryż pomidorowy z warzywami korzeniowymi dla dzieci”

    1. Ciężko powiedzieć, ponieważ zawsze gotuje makaron dla wszystkich. Porcja dla osoby dorosłej to mniej więcej 125 g makaronu, dla 2 latka, myślę, że będzie to maksymalnie 50 g. Chociaż wszystko zależy od apatytu dziecka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *