Łosoś pieczony w piekarniku ze szparagami dla dzieci

Przygotowując obiad dla mojej rodziny, staram się wybierać takie przepisy, które oprócz tego, że są smaczne i zdrowe są również łatwe i szybkie w przygotowaniu. Większość czasu spędzam w domu sama z córką. Oprócz typowych obowiązków mamy i gospodyni domowej, mam również inne obowiązki związane z moją pracą i blogiem. W związku z tym nie mam zazwyczaj zbyt dużo czasu na przygotowywanie wykwintnych i czasochłonnych potraw. Oprócz obiadu muszę przygotować jeszcze drugie śniadanie, podwieczorek i kolację dlatego zależy mi na czasie. Dzisiaj, chciałam podzielić się z Wami przepisem, który bardzo często przygotowuje na obiad w sezonie na szparagi. Łosoś pieczony w piekarniku ze szparagami dla dzieci przygotowuje się praktycznie sam.

Łosoś pieczony w piekarniku ze szparagami dla dzieci

Z samego rana przygotowuje łososia. Myję go, dzielę na porcję, przyprawiam i odkładam do lodówki. Następnie przygotowuje warzywa. Mniej więcej na 40 minut przed obiadem włączam piekarnik i piekę wszystko na jednej blaszce.
Jedyne, o czym muszę pamiętać, aby danie wyszło smaczne to pilnowanie czasu pieczenia wszystkich składników obiadu, ponieważ dla każdego produktu czas pieczenia jest inny. Pieczenie zaczynamy od ziemniaków, po 20 minutach dokładam do piekarnika szparagi i na koniec łososia.

Czasy pieczenia dla poszczególnych składników:

  • Pieczone ziemniaki – 40 minut
  • Pieczone Szparagi – 20 minut
  • Pieczony łosoś – 15 minut

Łosoś pieczony w piekarniku ze szparagami dla dzieci

Przeznaczenie:

Danie nadaje się dla dzieci już po 7 miesiącu. Podając to danie niemowlakowi, pomiń sól morską w przepisie. Jeśli stosujesz technikę BLW, wszystkie składniki możesz ułożyć na talerzu dziecka w tej samej formie co dla osób dorosłych. Jeśli preferujesz klasyczną metodę, ziemniaki, szparagi i łososia rozgnieć widelcem w miseczce.

Składniki:

  • 300 g łososia
  • 500 g ziemniaków
  • pęczek szparagów
  • sól morska
  • oliwa z oliwek
  • odrobina soku z cytryny
  • szczypta tymianku

Przygotowanie:

  • Rano lub minimum godzinę przed pieczeniem przygotuj łososia. Łososia umyj, osusz ręczniczkiem papierowym, podziel na porcję i przypraw solą morską, odrobiną soku z cytryny i oliwą z oliwek.
  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  • Podczas gdy piekarnik się rozgrzewa, przygotuj warzywa. Ziemniaki umyj i nie obieraj ze skórki. Chyba że, używasz starych ziemniaków, wtedy warto obrać ziemniaki.
  • Ziemniak przypraw solą morską, oliwą z oliwek i tymiankiem.
  • Teraz przyszła pora na pieczone szparagi. Umyj dokładnie szparagi, odłam twarde końcówki. Najlepszym sposobem na odłamanie końcówek jest wygięcie szparaga i zdrewniała końcówka sama powinna się odłamać.
  • Szparagi, przypraw solą morską i oliwą z oliwek.
  • Do piekarnika wkładamy ziemniaki, po 20 minutach wkładamy szparagi, po 5 minutach dokładamy łososia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *