Brązowy ryż ze szparagami dla niemowląt ala risotto

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Niestety szparagami podobnie jak truskawkami nie możemy cieszyć się dłużej niż 2 maksymalnie 3 miesiące w roku. Szparagi znane są ze swoich właściwości odżywczych. W związku z tym proponuje córce szparagi w różnej formie, kiedy tylko się da. Niestety szparagi pieczone lub gotowane podane jako dodatek do obiadu nie za bardzo jej smakują. Córka zjada kawałek, zdarza się, również, że w ogóle nie chce ruszyć szparagów z talerza. Ja się jednak nie poddaje! Postanowiłam trochę pokombinować i przygotowałam brązowy ryż ze szparagami dla niemowląt.

Brązowy ryż ze szparagami  dla niemowląt ala risotto

Szparagi zblendowałam na masę, zmieszałam z ryżem i wiecie co, się stało? Córka zjadła wszystko i domagała się dokładki. 😊 O tym jak przemycam do posiłków córki warzywa, za którymi nie za bardzo przepada pisałam tu.

Brązowy ryż ze szparagami dla niemowląt ala risotto

Przeznaczenie:

Danie nadaję się dla dzieci powyżej 7 miesiąca życia, które mają wprowadzony do diety nabiał.

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • szczypta soli morskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
  • 60 g parmezanu
  • 200 g brązowego ryżu
  • łyżka masła
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

Ilość składników wystarczy na obiad dla dwóch osób dorosłych i jednego dziecka.

Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego.
  • Szparagi pokrój drobno i wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym.
  • Obierz i przeciśnij przez praskę czosnek, następnie dodaj go na patelnię do szparagów.
  • Szparagi wraz z czosnkiem podsmażaj na średnim ogniu, aż szparagi będą wystarczająco miękkie. Trwa to zazwyczaj nie dłużej niż 15 minut.
  • W międzyczasie ugotuj brązowy ryż według zaleceń producenta.
  • Kiedy szparagi będą gotowe, przełóż je do naczynia blendera i dokładnie zmiksuj.
  • Zblendowane szparagi wyłóż na patelnię.
  • Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  • Ugotowany brązowy ryż przełóż na patelnie ze szparagami i dokładnie wymieszaj, tak aby masa dokładnie oblepiła ryż.
  • Dodaj łyżkę masła i starty parmezan.
  • Podgrzewaj wszystko na małym ogniu do rozpuszczenia masła i parmezanu.
  • Na koniec przypraw danie pieprzem.
  • Danie podawaj samo lub z dodatkiem pieczonego mięsa, lub ryby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *