Ryż pomidorowy z warzywami korzeniowymi dla dzieci

Dania, które serwuje na obiad mojej córce staram się przygotowywać z sezonowych warzyw. Jesień i zima to czas w którym nie mamy zbyt dużej różnorodności jeśli chodzi o warzywa, ale mimo to warto starać się przygotować z nich smaczne i kolorowe dania, które polubią nasze dzieci. W tym tygodniu postanowiłam przygotować na obiad ryż pomidorowy z warzywami korzeniowymi dla dzieci. Ryż pomidorowy z warzywami korzeniowymi bardzo posmakował mojej córce i na stałe zagościł w jadłospisie mojej córki.

Ryż pomidorowy z warzywami korzeniowymi

Ryż pomidorowy z warzywami korzeniowymi dla dzieci

Przeznaczenie:

Ryż pomidorowy z warzywami korzeniowymi nadaję się już dla dzieci po 7 miesiącu życia. Warto jednak zadbać o to, aby ryż i warzywa były dobrze ugotowane.

Składniki:

  • 3 duże marchewki
  • 1 średni por część biała
  • 2 średnie pietruszki
  • pół selera
  • 1 cebula
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 gram ryżu brązowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  • Na dużej patelni na średnim ogniu zeszklij pokrojonego drobno pora oraz cebulę.
  • W międzyczasie obierz warzywa i pokrój w plasterki lub kostkę.
  • Po około 5 minutach do pora i cebuli dodaj pozostałe warzywa i duś jeszcze około 3 minuty.
  • Warzywa zalej około 80 ml ciepłej przegotowanej wody i duś pod przykryciem około 30 minut na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  • Jeśli po tym czasie warzywa będą nadal twarde, duś warzywa jeszcze przez 5 minut i ponownie sprawdź ich twardość. Jeśli danie podajesz dziecku warzywa muszą być miękkie, aby ułatwić dziecku jedzenie.
  • Kiedy warzywa będą miękkie dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj tak, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
  • Przypraw danie odrobiną pieprzu i soli.

Ryż ugotuj według zaleceń producenta. W związku z tym, że obiad podaje córce po drzemce, sos warzywny przygotowuje rano. Ryż gotuje dopiero później i dodaje go do sosu około 15 minut przed podaniem. Jeśli chcesz mieć całe danie przygotowane od razu, ryż ugotuj w czasie przygotowywania sosu. Brązowy ryż i sos z warzywami korzeniowymi gotuje się mniej więcej tyle samo czasu więc od razu będziesz miała gotowe wszystkie składniki obiadu, które na sam koniec wystarczy tylko połączyć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *