Dzisiaj podzielę się przepisem na przepyszne placki z dyni na słodko dla niemowląt, które jemy bardzo często w okresie jesiennym. Pierwsze placki przygotowałam dla córki, kiedy miała 7 miesięcy. Były to placki bananowe i bardzo jej posmakowały. Od tego czasu placki lądują na talerzu mojej córki bardzo często. Placki przygotowuje zazwyczaj z sezonowych warzyw lub owoców, dodając do nich niewielką ilość mąki.

Z czasem zaczęłam przygotowywać głównie placki warzywne, ponieważ to warzywa, a nie owoce powinny stanowić podstawę diety naszych dzieci. Po za tym owoce są tak smaczne i słodkie, że wystarczy podać je same bez obróbki i dziecko na pewno zje je z apetytem.
Placki warzywne to idealna alternatywa dla dzieci, które nie za bardzo lubią jeść warzywa. Można przemycić w nich wiele zdrowych warzyw w taki sposób, że dziecko nawet się nie zorientuje.
Przyszła jesień, a razem z nią pora na placki z dyni, które przygotowuje zazwyczaj z dyni Hokkaido, ponieważ najbardziej odpowiada mi jej smak.
Za nim przygotujesz placki z dyni, wcześniej przygotuj mus z dyni, który w zależności od wielkości dyni, starczy ci na wiele dyniowych placków.
Jak przygotować mus z dyni możesz zobaczyć w tym wpisie.
Placki z dyni na słodko dla niemowląt
Składniki:
- 60 g musu z dyni Hokkaido
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 40 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki masła klarowanego
Przygotowanie:
- Do miski wrzuć mus z dyni, jogurt naturalny, jajko i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę kukurydzianą, cynamon i znowu wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane, następnie nakładaj placki dużą łyżką na rozgrzaną patelnię. Jedna łyżka to jeden placek. Placki smaż na rumiano, około 2,5 minuty z każdej strony.
Tutaj znajdziesz przepis na puszyste placki dyniowe, które są również pyszne.
Jeśli podoba Ci się mój przepis na placki z dyni na słodko …
Jeśli podobał Ci się mój przepis na placki dyniowe, koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!
Dobry wieczór,
też uwielbiamy z moim synkiem przepisy z dynią. Narazie króluje u nas zupa dyniowa, ale placki z dyni to super pomysł.
Mam pytanie odnośnie musu, który mrozisz. Jak rozmrażasz taką zamrożoną porcję?
I jeszcze jedno pytanie. Zauważyłam, że dużo korzystasz z mąki kukurydzianej…ma to jakiś powód?
Serdecznie Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Tak placki z dyni są naprawdę smaczne. Córka lub je jeść z konfiturą malinową 🙂 Mus rozmraża się sam. Zazwyczaj kiedy wiem, że będę na kolację robiła placki mus wyciągam rano z zamrażarki. Zdarza się również, że mus rozmrażam nagle, bo chce go dodać np. do ryżu, wtedy przekładam go do małego naczynia żaroodpornego i rozmrażam w piekarniku. Tak korzystam z mąki kukurydzianej ekologicznej, głównie dlatego, że nie używam w domu mąki pszennej i potrzebuje jakiegoś zastępnika. Mąka kukurydziana sprawdza się do tego najlepiej. Do wypieków ciasteczek i ciast używam zazwyczaj mieszanki mąk: kukurydzianej, ziemniaczanej, owsianej(sama miele płatki) oraz ryżowej.
Dzień dobry, jak zastąpić jajko w tych placuszkach?
Jajko można zastąpić 1/2 dojrzałego banana, tylko wtedy placki będą w smaku również bananowe. Ewentualnie siemieniem lnianym (1 łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami wody zastępuje jedno jajko).