Placki z dyni na słodko dla niemowląt

Dzisiaj podzielę się przepisem na przepyszne placki z dyni na słodko dla niemowląt, które jemy bardzo często w okresie jesiennym. Pierwsze placki przygotowałam dla córki, kiedy miała 7 miesięcy. Były to placki bananowe i bardzo jej posmakowały. Od tego czasu placki lądują na talerzu mojej córki bardzo często. Placki przygotowuje zazwyczaj z sezonowych warzyw lub owoców, dodając do nich niewielką ilość mąki.

Placki z dyni na słodko dla niemowląt

Z czasem zaczęłam przygotowywać głównie placki warzywne, ponieważ to warzywa, a nie owoce powinny stanowić podstawę diety naszych dzieci. Po za tym owoce są tak smaczne i słodkie, że wystarczy podać je same bez obróbki i dziecko na pewno zje je z apetytem.

Placki warzywne to idealna alternatywa dla dzieci, które nie za bardzo lubią jeść warzywa. Można przemycić w nich wiele zdrowych warzyw w taki sposób, że dziecko nawet się nie zorientuje.

Przyszła jesień, a razem z nią pora na placki z dyni, które przygotowuje zazwyczaj z dyni Hokkaido, ponieważ najbardziej odpowiada mi jej smak.

Za nim przygotujesz placki z dyni, wcześniej przygotuj mus z dyni, który w zależności od wielkości dyni, starczy ci na wiele dyniowych placków.

Jak przygotować mus z dyni możesz zobaczyć w tym wpisie.

Placki z dyni na słodko dla niemowląt

Składniki:

  • 60 g musu z dyni Hokkaido
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 40 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki masła klarowanego

Przygotowanie:

  1. Do miski wrzuć mus z dyni, jogurt naturalny, jajko i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę kukurydzianą, cynamon i znowu wymieszaj.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane, następnie nakładaj placki dużą łyżką na rozgrzaną patelnię. Jedna łyżka to jeden placek. Placki smaż na rumiano, około 2,5 minuty z każdej strony.

2 thoughts on “Placki z dyni na słodko dla niemowląt”

  1. Dobry wieczór,

    też uwielbiamy z moim synkiem przepisy z dynią. Narazie króluje u nas zupa dyniowa, ale placki z dyni to super pomysł.

    Mam pytanie odnośnie musu, który mrozisz. Jak rozmrażasz taką zamrożoną porcję?

    I jeszcze jedno pytanie. Zauważyłam, że dużo korzystasz z mąki kukurydzianej…ma to jakiś powód?

    Serdecznie Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

    1. Tak placki z dyni są naprawdę smaczne. Córka lub je jeść z konfiturą malinową 🙂 Mus rozmraża się sam. Zazwyczaj kiedy wiem, że będę na kolację robiła placki mus wyciągam rano z zamrażarki. Zdarza się również, że mus rozmrażam nagle, bo chce go dodać np. do ryżu, wtedy przekładam go do małego naczynia żaroodpornego i rozmrażam w piekarniku. Tak korzystam z mąki kukurydzianej ekologicznej, głównie dlatego, że nie używam w domu mąki pszennej i potrzebuje jakiegoś zastępnika. Mąka kukurydziana sprawdza się do tego najlepiej. Do wypieków ciasteczek i ciast używam zazwyczaj mieszanki mąk: kukurydzianej, ziemniaczanej, owsianej(sama miele płatki) oraz ryżowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *