Placki marchewkowe na słodko z cynamonem

Moje córka jest ogromną fanką placków, mogłaby jeść je na obiad, śniadanie i kolacje. W związku z tym z premedytacją wykorzystuje ten fakt i wymyślam nowe przepisy na placki, w których mogę przemycić warzywo, które aktualnie córce nie za bardzo smakuje. Dzisiaj postanowiłam przygotować placki marchewkowe na słodko z dodatkiem cynamonu.

placki marchewkowe na słodko

Na początku rozszerzania diety córka zajadała się marchewką. Jadła jej tak dużo, że pediatra na badaniach kontrolnych śmiała się, że moja córka jest pomarańczowa i nazywała ją „karotką”. Kulinarne upodobania mojej córki często ulegają zmianie i marchewka od niedawna przestała jej smakować. W związku z tym, że mam dostęp do marchewki ekologicznej, próbuje podawać ją córce jak najczęściej. Uciekam się do podstępu i przemycam marchewkę, dodając ją do różnych dań.

Jednym ze sposobów przemycania marchewki, który bardzo często stosuje u mojej córki to dodanie marchewki do sosu bolognese. Utłuczona marchewka razem z ziemniaczkami i masełkiem, polana sosem jest zjadana przez córkę w całości. Z pewnością taki zabieg podziała również na Wasze warzywne niejadki.

Drugim niewątpliwie godnym uwagi sposobem na przemycenie marchewki jest przygotowanie na jej bazie placków z marchewki na słodko z dodatkiem cynamonu. Koniecznie niech to będzie cynamon cejloński, ponieważ jego smak jest zdecydowanie lepszy od cynamonu chińskiego. Placki są pyszne i smakują trochę jak ciasto marchewkowe.

Polecam również przepis na nasze drugie ulubione placki marchewkowe z dodatkiem jogurtu, które warto wypróbować.

Placki marchewkowe na słodko z cynamonem:

Przeznaczenie:

Placki z marchewki nadają się dla dzieci po 7 miesiącu życia, które mają wprowadzone do diety jajko i radzą sobie z konsystencją inną niż papkowatą lub od początku rozszerzania diety były karmione techniką BLW.

Składniki:

  • 100 gram marchewki startej na drobnych oczkach
  • 1 jajko
  • pól łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • pół łyżeczki oleju kokosowego
  • masło klarowane do smażenia
  • 10 ml mleka owsianego, może też być inne mleko roślinne lub krowie.
  • opcjonalnie jeśli marchewka nie jest wystarczająco słodka, możesz do placków dodać pół łyżeczki syropu klonowego dla dziecka powyżej roku.

Przygotowanie:

  • Marchewkę zetrzyj na tarce o możliwie najmniejszych oczkach. Ja często ścieram marchewkę na tarce do parmezanu dlatego, że zależy mi na tym, aby uzyskać papkowatą konsystencję marchewki.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane.
  • Do marchewki dodaj mąkę, jajko, cynamon, olej kokosowy i mleko owsiane. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  • Nakładaj placki dużą łyżką na rozgrzaną patelnię. Jedna łyżka to jeden placek.
  • Smaż placki na średnim ogniu około 3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
  • Placki podawaj same lub polane jogurtem greckim.

Jeśli chcesz spróbować jeszcze innych placków warzywnych na słodko, polecam placki waniliowe z cukinii na słodko, które są naprawdę smaczne.

6 thoughts on “Placki marchewkowe na słodko z cynamonem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *