Pesto z jarmużem i orzechami włoskim to danie, które ostatnio zaproponowałam mojej córce na obiad. My z mężem zjadamy je same posypane parmezanem. Córce zazwyczaj podaje pesto w towarzystwie warzyw ugotowanych na parze oraz pulpecików, które odkładam dzień wcześniej z obiadu.
Przeglądając fora o tematyce rodzicielskiej zauważyłam, że duża część rodziców z obawy przed alergią obawia się podać dziecku orzechy. Orzechy to rzeczywiście produkt który może powodować alergię, dlatego należy zacząć od podania małej ilości orzechów i bacznie obserwować reakcje swojego dziecka. Najbardziej alergizujące są orzeszki ziemne, które tak naprawdę nie są orzechami. Mają one również najmniej wartości odżywczych więc nie musimy ich podawać dziecku. Ja podałam orzeszki ziemne córce po raz pierwszy kiedy miała 13 miesięcy w postaci odrobiny masła orzechowego dodanego do deserku.
Pierwsze orzechy podałam córce kiedy miała 9 miesięcy i były do migdały. Mieliłam je na proszek i dodawałam do deserków córki. Jako drugie podałam pistacje, następnie przyszła pora na orzechy włoskie.
Orzechy to bogactwo tłuszczów nienasyconych oraz wielu witamin i minerałów dlatego warto wprowadzić je do diety dziecka jak najwcześniej. Idealnie zastępują wiele wartości odżywczych, sprawdzą się zwłaszcza u dzieci, które mają nietolerancję laktozy.
Rodzice oprócz obawy przed alergią nie wiedzą często w jakiej formie podać dziecku orzech. Moim zdaniem najlepiej podawać orzechy zmielone na proszek. Z taką konsystencją poradzi sobie każdy bezzębny maluszek, bez ryzyka o zadławienie.
Poniżej zamieszczam przepis na pesto z jarmużem i orzechami włoskim dla małych i dużych smakoszy.
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 9 miesiąca życia.
Danie przeznaczone jest dla dzieci, które radzą sobie dobrze z gryzieniem makaronu. Ze względu na orzechy, których nie podajemy dziecku na początku rozszerzania diety danie jest idealne dla dzieci po 9 miesiącu
Składniki:
- 20 gram orzechów włoskich
- 40 gram parmezanu
- 8 suszonych pomidorów z zalewy
- 200 gram jarmużu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- makaron orkiszowy pełnoziarnisty
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
- Z jarmużu wytnij grube łodygi.
- Pozostałe liście wrzuć na sito i przelej wrzątkiem.
- N a dużej patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego. Wrzuć sparzony wcześniej jarmuż i dwa ząbki drobno posiekanego czosnku.
- Duś wszystko przez 5 minut na patelni.
- Do miski blendera wrzuć, jarmuż z czosnkiem, suszone pomidory, pokrojony w kostkę parmezan orzechy włoskie i łyżkę oleju rzepakowego. Wszystko dokładnie zmiksuj.
- Ugotuj makaron według zaleceń producenta.
- Na patelnie wrzuć ugotowany makaron i pesto z jarmużu.
- Mieszaj dokładnie żeby pesto obkleiło dokładnie makaron. Najlepiej zrobić to od razu po ugotowaniu makaronu kiedy makaron jest jeszcze mokry.
- Danie dla dorosłych przyprawiamy pieprzem i solą według uznania dopiero po odłożeniu porcji sosu i pulpetów dla dziecka.
Propozycja podania:
Danie podawaj z pulpecikami i z ulubionymi warzywami gotowanymi na parze. U nas to najczęściej, brokuł, fasolka szparagowa i marchewka posmarowana odrobiną oleju rzepakowego. Pulpeciki odkładam zazwyczaj dzień wcześniej jeśli na obiad serwuje to lub to danie.
Danie można podawać również z samymi warzywami jako danie wegetariańskie.
Świetny przepis, chętnie z niego skorzystam, bo czasem brak pomysłów, a ten jest nie dość, że pyszny (na taki wygląda 🙂 ) to jeszcze zdrowy dla małego brzuszka!
Mam nadzieje, że Wam posmakuje 🙂
Czy taki obiad, podając swojemu dziecku, rozdrabniala go Pani?
Miksowałam sos i podawałam z całym makaronem.