Makaron z dynią Hokkaido i pieczarkami

Sezon na dynię nie trwa zbyt długo dlatego, kiedy jest dostępna w sklepach, warto jeść jej jak najwięcej. Jeśli mamy miejsce w zamrażarce warto również przygotować mrożony mus z dyni, dzięki czemu wyjątkowym smakiem dyni będziemy mogli cieszyć się całym rokiem. Do tej pory zawsze serwowałam córce dynię w wersji na słodko. Na jej bazie przygotowywałam placki, dodawałam również mus z dyni do ryżu czy kaszy na mleku. Dzisiaj dla odmiany postanowiłam wykorzystać dynię do przygotowania posiłku na wytrawnie i na obiad zaserwowałam makaron z dynią Hokkaido i pieczarkami, który podałam z w towarzystwie makaronu orkiszowego.

Makaron z dynią Hokkaido i pieczarkami

Do przygotowania sosu z dyni i pieczarek, użyłam mrożonego musu z dyni, który jakiś czas temu przygotowałam w dużej ilości. Jeśli chcesz zobaczyć, jak przygotowuje mus z dyni, zajrzyj tutaj.

Makaron z dynią Hokkaido i pieczarkami

Przeznaczenie:

Danie nadaję się dla dzieci powyżej 18 miesiąca, ponieważ zawiera w sobie sól morską i pieczarki, których podawanie nie jest zalecane u młodszych dzieci.

Składniki:

  • 150 ml puree z dyni Hokkaido
  • 200 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ małej cebuli
  • 3 łyżki mascarpone
  • sól morska
  • pieprz czarny

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w kostkę. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozpuść masło klarowane, dodaj cebulę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj na patelnię pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj wszystko na średnim ogniu. Po około 10 minutach, kiedy pieczarki będą już gotowe, dodaj na patelnię 3 łyżki mascarpone oraz mus z dyni (może być rozmrożony, jak i zamrożony) podlej wszystko odrobiną wody i duś pod przykryciem jeszcze przez ok. 5 minut lub dłużej do czasu aż mus z dyni się rozpuści, jeśli korzystasz z zamrożonego musu.
  3. W międzyczasie ugotuj makaron orkiszowy według zaleceń producenta. Możesz również użyć inny ulubiony makaron.
  4. Kiedy sos będzie gotowy przypraw go odrobiną soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu oraz tymiankiem.
  5. Do sosu na patelni dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *