Łosoś pieczony dla dziecka z warzywami

Łosoś pieczony w pergaminie z warzywami to danie, które często przygotowuje na obiad dla mojego dziecka. Łosoś to ryba łatwo dostępna i prosta w przygotowaniu. Nie przesusza się tak łatwo jak dorsz, ponieważ sama w sobie jest tłusta. Dodatkowo smak łososia, który nie jest mdły, odpowiada mojej córce, dzięki temu podczas jego przygotowywania, nie muszę się nagłowić jak go przygotować łososia, żeby córka zjadła go ze smakiem.

Łosoś pieczony dla dziecka

Ryba, aby zaspokoić zapotrzebowanie dziecka na kwasy omega-3 powinna lądować na talerzach naszych dzieci minimum raz w tygodniu, a najlepiej dwa. Dostęp do świeżych dobrej jakości ryb dla osób niemieszkających nad morzem jest raczej ograniczony. W związku z tym rybę podaje córce zazwyczaj raz w tygodniu lub rzadziej. Pozostałe zapotrzebowanie na Omega-3 staram się dostarczać córce za pomocą olei roślinnych tj. olej rzepakowy ekologiczny lub oliwa z oliwek.

Łosoś dla dziecka pieczony w pergaminie z warzywami

Przeznaczenie:

Łosoś pieczony w pergaminie z warzywami nadaję się dla dzieci powyżej 7 miesiąca życia, które radzą sobie z konsystencją inną niż papkowatą. Jeśli jednak zmielisz warzywa i łososia możesz podać danie dziecku już na początku rozszerzania diety, czyli po 6 miesiącu.

Składniki:

  • 100 g łososia
  • szczypta koperku
  • 1/2 łyżeczki masła klarowanego
  • garść fasolki szparagowej
  • 4 różyczki brokuła
  • opcjonalnie dla starszych dzieci (12m+) szczypta soli morskiej
  • pół łyżeczki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
  2. Łososia, skrop odrobiną soku z cytryny i przypraw solą morską (u dzieci 12m+)
  3. Łososia zawiń w papier do pieczenia. Przed zawinięciem w papier na wierzch łososia połóż pół łyżeczki masła klarowanego i posyp koperkiem (ja w zamrażalniku mam zawsze zamrożony koperek, którego używam w razie potrzeby).
  4. W międzyczasie przygotuj warzywa. Ziemniaka umyj i obierz ze skórki. Od kiedy córka skończyła 10 miesięcy przestałam obierać ziemniaki ze skórki. Korzystam jednak tylko z ziemniaków ekologicznych, gdybym nie miała do nich dostępu, zawsze obierałabym ziemniaki, ponieważ ziemniak to warzywo należące do listy najbardziej zanieczyszczonych warzyw.
  5. Przygotuj pozostałe warzywa, ja w sezonie zimowym korzystam z mrożonych warzyw więc jedyne co muszę zrobić to wrzucić warzywa do garnka i ugotować na parze.
  6. Do rozgrzanego piekarnika włóż rybę i piecz przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij rybę z piekarnika i odwiń z papieru. Jeśli tego nie zrobisz ryba nadal będzie się gotować.
  7. Ugotowane warzywa na parze wyłóż na talerz i polej odrobiną oleju rzepakowego, wyłóż łososia z papieru i gotowe 🙂
  8. U małych niemowląt, warto ugnieść warzywka widelcem razem z łososiem, żeby danie było łatwiejsze do zjedzenia.
  9. Dziecko powyżej 9 miesiąca powinno poradzić sobie z kawałkami warzyw bez rozgniatania.

Jeśli podobał Ci się mój przepis , koniecznie zajrzyj na mój profil mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!

2 thoughts on “Łosoś pieczony dla dziecka z warzywami”

  1. Bardzo niezdrowo – po co solic i po co to maslo?
    Dobrej jakosci losos sam w sobie jest najlepszy, koperek wystarczy jesli chcemy koniecznie dodac smaku i urozmaicic wizualnie. Eh to maslo, sol i cukier..

    1. Co tu jest bardzo niezdrowego? Napisałam, że rybę można opcjonalnie posolić u dziecka powyżej roku. Masło klarowane stosowane w małych ilościach jest bardzo zdrowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *