Łosoś pieczony w pergaminie z warzywami dla dzieci

Łosoś pieczony w pergaminie z warzywami to danie, które często przygotowuje na obiad dla mojego dziecka. Jest to ryba łatwo dostępna i prosta w przygotowaniu. Nie przesusza się tak łatwo, ponieważ sama w sobie jest tłusta. Smak łososia, który nie jest mdły, odpowiada mojej córce w związku z czym podczas przygotowania łososia, nie muszę nagłowić się jak go przyrządzić, żeby córka zjadła rybę ze smakiem tak jak w przypadku innych ryb.

Łosoś pieczony w folii z warzywami

Ryba, aby zaspokoić zapotrzebowanie dziecka na kwasy omega-3 powinna lądować na talerzach naszych dzieci minimum raz w tygodniu, a najlepiej dwa. Dostęp do świeżych dobrej jakości ryb dla osób niemieszkających nad morzem jest raczej ograniczony. W związku z tym rybę podaje córce zazwyczaj raz w tygodniu lub rzadziej. Pozostałe zapotrzebowanie na Omega-3 staram się dostarczać córce za pomocą olei roślinnych tj. olej rzepakowy ekologiczny lub oliwa z oliwek.

Łosoś pieczony w pergaminie z warzywami dla dzieci

Przeznaczenie:

Łosoś pieczony w pergaminie z warzywami nadaję się dla dzieci powyżej 7 miesiąca życia, które radzą sobie z konsystencją inną niż papkowatą. Jeśli jednak zmielisz warzywa i łososia możesz podać danie dziecku już na początku rozszerzania diety, czyli po 6 miesiącu.

Składniki:

  • 100 gram łososia
  • szczypta koperku
  • pół łyżeczki masła klarowanego
  • 1 średni ziemniak
  • garść fasolki szparagowej
  • 4 różyczki brokuła
  • opcjonalnie dla starszych dzieci (12m+) szczypta soli morskiej
  • pół łyżeczki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
  • Łososia, skrop odrobiną soku z cytryny i przypraw solą morską (u dzieci 12m+)
  • Łososia zawiń w papier do pieczenia. Przed zawinięciem w papier na wierzch łososia połóż pół łyżeczki masła klarowanego i posyp koperkiem (ja w zamrażalniku mam zawsze zamrożony koperek, którego używam w razie potrzeby).
  • W międzyczasie przygotuj warzywa. Ziemniaka umyj i obierz ze skórki. Od kiedy córka skończyła 10 miesięcy przestałam obierać ziemniaki ze skórki. Korzystam jednak tylko z ziemniaków ekologicznych, gdybym nie miała do nich dostępu, zawsze obierałabym ziemniaki, ponieważ ziemniak to warzywo należące do listy najbardziej zanieczyszczonych warzyw. W związku z tym warto trochę dopłacić i kupić ziemniaki ekologiczne.
  • Przygotuj pozostałe warzywa, ja w sezonie zimowym korzystam z mrożonych warzyw więc jedyne co muszę zrobić to wrzucić warzywa do garnka i ugotować na parze.
  • Do rozgrzanego piekarnika włóż rybę i piecz przez 19 minut. Po tym czasie wyjmij rybę z piekarnika i odwiń z papieru. Jeśli tego nie zrobisz ryba nadal będzie się gotować.
  • Ugotowane warzywa na parze wyłóż na talerz i polej odrobiną oleju rzepakowego, wyłóż łososia z papieru i gotowe 🙂
  • U małych niemowląt, warto ugnieść warzywka widelcem razem z łososiem, żeby danie było łatwiejsze do zjedzenia.
  • Dziecko powyżej 9 miesiąca powinno poradzić sobie z kawałkami warzyw bez rozgniatania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *