Dzieliłam się na już na blogu przepisem na indyka w sosie koperkowym, którego bardzo często przygotowuje na obiad dla mojego dziecka i pozostałej części rodziny. Tym razem przyszła pora na gotowane pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym.
Gotowane pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym to danie jednogarnkowe, ponieważ pulpety nie wymagają wcześniejszego podsmażenia. Ich wykonanie jest szybkie i dziecinnie łatwe. Jedyne co musimy zrobić to obrać warzywa, zmielić mięso, uformować pulpeciki i wrzucić wszystko do garnka. To danie, które robi się samo, a my w tym czasie możemy zająć się naszymi dziećmi, które bardzo często szukają naszej uwagi, podczas kiedy my zajęte jesteśmy gotowaniem. Oprócz tego danie jest naprawdę bardzo smaczne i lekkostrawne.
Gotowane pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym dla niemowląt
Przeznaczenie:
Gotowane pulpeciki z kurczaka nadają się dla dzieci od 7 miesiąca życia. Jeśli podajesz danie niemowlakowi na początku rozszerzania diety, warto pulpety z kurczaka i warzywa dobrze ugnieść widelcem.
Składniki:
- 500 gram piersi z kurczaka
- 2 łyżki bułki tartej lub kaszki jaglanej błyskawicznej
- łyżeczka lubczyku
- pół średniego pora, część biała i liście
- pół selera
- 2 średnie marchewki
- liść laurowy
- 1 jajko
- 2 łyżki mascarpone
- 3 łyżki drobno posiekanego koperku
- około 150 ml przegotowanej wody
Przygotowanie:
- Warzywa obierz ze skórki i dokładnie umyj.
- W garnku zagotuj wodę, następnie dodaj pora, marchewkę selera, liść laurowy i lubczyk.
- Pierś z kurczaka dokładnie zmiel. Kiedy nie chce mi się wyciągać maszynki do mielenia mięsa, do mielenia wykorzystuje ten blender z częścią do rozdrabniania. Mięso dziele na 3 porcje i po kolei je miele w specjalnej części do siekania i rozdrabniania.
- Do mięsa dodaj namoczoną wcześniej w wodzie bułkę tartą oraz jajko.
- Składniki dokładnie wymieszaj i uformuj małe pulpety.
- Pulpety wrzuć do gotującego się wywaru.
- Zmniejsz na mały ogień i gotuj pod przykryciem około 30 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.
- Odlej pół szklanki bulionu, dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj.
- Wywar z mascarpone wlej z powrotem do garnka i wymieszaj, dodaj posiekany koperek, następnie gotuj pulpety na małym ogniu bez przykrycia około 10 minut, aż sos zgęstnieje i się zredukuje.
Propozycja podania:
Danie podawaj z ryżem lub z warzywami gotowanymi na parze np. z ziemniakami, marchewką i kalafiorem.
Chciałam zapytać w jakiej ilości wody gotujemy warzywa, bo 150ml to chyba do wymoczenia bulki tartej?
Około 200 ml nie więcej 🙂
A kiedy dodać koperek? Bo jest w składnikach a nie widzę w opisie:) pozdrawiam
Rzeczywiście nie było tego w opisie, ale już dodałam taką informację. Koperek proszę dodać, po wymieszaniu wywaru z mascarpone :).
Czy mozna te pulpeciki zrobic z indyka?
Tak oczywiście 🙂
A ja mam pytanie, ma Pani jakiś sprawdzony przepis na danie z cielęciną? Syn ma 9 miesięcy:)
Niestety nie. Nie gotowałam za dużo na cielęcinie, więc nie mam żadnego sprawdzonego przepisu 😉
A czym mozna zastapic serek mascarpone
Śmietaną kremówką 🙂
A co robimy z warzywami z wywaru?Czy wyjmujemy je przed włożeniem pulpetów do wody?
Zostawiamy i później możemy zaserwować dziecku pulpety razem z warzywami z wywaru 🙂