Leciutkie pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym

Dzieliłam się na już na blogu przepisem na indyka w sosie koperkowym, którego bardzo często przygotowuje na obiad dla mojego dziecka i pozostałej części rodziny. Tym razem przyszła pora na leciutkie pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym.

leciutkie pulpeciki z kurczaka

Leciutkie pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym to danie jednogarnkowe, pulpety nie wymagają wcześniejszego podsmażenia. Ich wykonanie jest szybkie i dziecinnie łatwe. Jedyne co musimy zrobić to obrać warzywa, zmielić mięso, uformować pulpeciki i wrzucić wszystko do garnka. To danie, które robi się samo, a my w tym czasie możemy zająć się naszymi dziećmi, które bardzo często szukają naszej uwagi kiedy my zajęte jesteśmy gotowaniem. Oprócz tego danie jest naprawdę bardzo smaczne i lekkostrawne.

Leciutkie pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym dla niemowląt

Przeznaczenie:

Leciutkie pulpeciki z kurczaka nadają się dla dzieci od 7 miesiąca życia. Podając danie niemowlakowi na początku rozszerzania diety warto pulpety z kurczaka i warzywa dobrze ugnieść widelcem.

Składniki:

  • 500 gram piersi z kurczaka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka lubczyku
  • pół średniego pora, część biała i liście
  • pół selera
  • 2 średnie marchewki
  • liść laurowy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • około 150 ml przegotowanej wody

Przygotowanie:

  • Warzywa obierz ze skórki i dokładnie umyj.
  • W garnku zagotuj wodę.
  • Dodaj pora, marchewkę selera, liść laurowy i lubczyk.
  • Pierś z kurczaka dokładnie zmiel, ja kiedy nie chce mi się wyciągać maszynki do mielenia mięsa do mielenia wykorzystuje blender. Mięso dziele na 3 porcje i po kolei je miele w specjalnej części do siekania i rozdrabniania.
  • Do mięsa dodaj namoczoną wcześniej w wodzie bułkę tartą oraz jajko.
  • Składniki dokładnie wymieszaj i uformuj małe pulpety.
  • Pulpety wrzuć do gotującego się wywaru.
  • Zmniejsz na mały ogień i gotuj pod przykryciem około 40 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.
  • Odlej pół szklanki bulionu, dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj.
  • Wywar z mascarpone wlej z powrotem do garnka i wymieszaj
  • Gotuj pulpety na małym ogniu bez przykrycia około 10 minut, aż sos zgęstnieje i zredukuje się.

Propozycja podania:

Danie podawaj z ryżem lub z warzywami gotowanymi na parze np. z ziemniakami marchewką i kalafiorem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *