Makaron/ryż ze szpinakiem dla niemowląt i dorosłych

Makaron/ryż ze szpinakiem dla niemowląt przygotowuje bardzo często na obiad dla całej mojej rodziny, ponieważ szpinak to warzywo bogate w wiele witamin i soli mineralnych. Większość mam zna jego właściwości zdrowotne i chciałaby, aby szpinak gościł regularnie na talerzach ich dzieci. Niestety bardzo często z obawy, że szpinak może maluchowi nie zasmakować, mamy często opóźniają jego wprowadzenie do diety dziecka. To duży błąd, szpinak dla niemowlaka, odpowiednio przyrządzony zasmakuje każdemu, nawet małemu niejadkowi.

Makaron/ryż ze szpinakiem dla niemowląt i dorosłych

Jeśli jeszcze nie wprowadziłaś do diety swojego dziecka szpinaku, czas to zmienić. Zapoznaj się z moim przepisem na szpinak dla niemowląt, który jest idealną propozycją na szybki, smaczny i zdrowy obiad nie tylko dla niemowlaka, ale i całej rodziny. Świetnie smakuje zarówno w wersji z ryżem, jak i makaronem.

Makaron/ryż ze szpinakiem – przepis dla dorosłych:

Składniki:

  • 200 g szpinaku baby
  • łyżka masła klarowanego
  • 3 łyżki mascarpone
  • szczypta soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g sera typu parmezan
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • ryż lub makaron

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego i zeszklij pokrojony na plasterki czosnek.
  2. Dodaj opłukany i osuszony szpinak, podgrzewaj wszystko przez 7 minuty na większym ogniu, aż szpinak zwiędnie i zmniejszy swoją objętość.
  3. Zmniejsz ogień i dodaj do szpinaku 3 łyżki mascarpone, następnie mieszaj wszystko do rozpuszczenia serka.
  4. Szpinak i mascarpone zmiksuj na jednolitą masę i przypraw odrobiną oregano.
  5. Dwie łyżki kremowego sosu ze szpinakiem odłóż do miseczki. Danie dla dorosłych przypraw solą i pieprzem, dopiero po odłożeniu porcji dla dziecka.
  6. Danie posyp tartym parmezanem i podawaj z brązowym ryżem lub makaronem.

Makaron/ryż ze szpinakiem dla niemowląt – modyfikacja

kremowy sos ze szpinakiem i kurczakiem dla niemowląt
kremowy sos ze szpinakiem makaronem i kurczakiem

Dodatkowe składniki:

  • opcjonalnie 1 skrzydełko z kurczaka

Przygotowanie:

  1. Do odłożonych wcześniej 2 łyżek kremowego sosu ze szpinakiem dodaj 1 łyżkę ryżu lub bardzo drobno pokrojonego makaronu.
  2. W modyfikacji przepisu dla niemowląt istotne są nie składniki, a proporcję serwowanej potrawy, danie dla niemowląt zawiera większą ilość sosu niż ryżu.
  3. Jeśli chcesz, aby obiad dla niemowlaka zawierał mięso, rano ugotuj 1 skrzydełko z kurczaka. Gotuj skrzydełko na małym ogniu około 2 godziny.
  4. Mięso ze skrzydełka drobno posiekaj i dodaj do sosu.

Jeśli podoba Ci się mój przepis…

Jeśli podobał Ci się mój przepis dla niemowlaka, koniecznie zajrzyj na mój profil @mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!

„Hela sama..” seria książek dla maluchów, które dla tworzę z myślą nie tylko o dzieciach, ale i o rodzicach!

Oprócz tego, że prowadzę bloga, jestem autorką serii książek dla dzieci „Hela sama… w której oprócz treści dla dzieci znajdziecie poradnik dla rodziców. Bo jeśli nie wiecie oprócz tego, że jestem zwolenniczką zdrowego odżywiania, jestem również, psychologiem.

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o moich książkach i brać udział w rozdaniach książkowych, zachęcam Was do obserwowania mojego profilu na Instagramie!

16 thoughts on “Makaron/ryż ze szpinakiem dla niemowląt i dorosłych”

    1. Jeśli chcesz uzyskać prawie identyczny smak możesz dodać śmietanki kremówki (30%). Sos będzie również smaczny jeśli dodasz, serek ricotta, śmietanę 18%, jogurt naturalny czy grecki.

    1. Tak, mascarpone można zastąpić z powodzeniem mleczkiem kokosowym. Robię warzywa w sosie curry na bazie mleczka kokosowego i wychodzą pyszne i kremowe. Najlepiej dodać mleczko o zawartości minimum 65% i maksymalnie 80% kokosa. Przed dodaniem mocno wstrząsnąć puszką i dodać do szpinaku. Myślę, że to takiej ilości można dodać maksymalnie pół puszki mleczka, żeby sos nie wyszedł za rzadki, warto dodawać mleczko stopniowo i jeśli po zmiksowaniu okażę się, że jest za mało jeszcze trochę dodać. Proszę też zwrócić uwagę, żeby mleczko miało dobry skład i nie zawierało niepotrzebnych składników. Jedno z bardziej dostępnych mleczek kokosowych z dobrym składem ma w swojej ofercie Rossmann.

  1. Dzień dobry, nie ma żadnych przeciwwskazań na tak wcześnie wprowadzanie mascarpone do diety niemowlaka. Czyt. Przed 1. rokiem.?

    1. Dzień dobry,
      Nie ma żadnych. Wiadomo, wszystko trzeba podawać z umiarem, ale serek mascarpone jest nawet zdrowszy niż np. ser żółty, który często zawiera duże ilości soli.

    1. Ilość składników w przepisie wystarczy na przygotowywanie obiadu dla dwóch osób dorosłych i jednego dziecka.
      Taką ilość sosu dodaje do 270 g makaronu orkiszowego lub 200 g brązowego ryżu.

  2. W Pani przepisach często pojawia się Parmezan, czy może Pani podać nazwy producentów, których ser używa? Osobiście lubię ten typ sera ale kojarzy mi się z produktem zawierającym dużo soli i niekoniecznie zdrowym?

    1. Korzystam z parmezanu albo sera grano padano z tego drugiego chyba nawet częściej.
      Ser typu parmezan jest zdrowy. Podobnie jak inne sery zawiera wapń i białko. Jest również lekkostrawny i wspomaga proces trawienia.
      Tak parmezan zawiera sól, ale nie jest go dużo więcej niż w przypadku innych żółtych serów.
      Może sobie Pani zobaczyć, ze np. ser mozzarella Galbani, który może wydawać się mniej słony ma tej soli prawie dwa razy więcej niż ser typu Parmezan (Grano Padano) Mozzarella 0,7 na 100 g vs grano padano 0,4 na 100 g.
      Kiedy moja córka była małym niemowlakiem do około 8 miesiąca, nie podawałam jej parmezanu. Później dawałam go w bardzo niewielkiej ilości. Po roku dawałam już normalnie, jako dodatek do różnych dań 🙂
      W tym przepisie ze szpinakiem na dole pokazuje, jako to danie podawałam, na początku rozszerzania diety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *