Naszym kolejnym ulubionym przepisem, który bardzo często zjadamy z córką wspólnie, siedząc na podłodze i walcząc o ostatnią łyżkę. jest kokosowo-orzechowy deser z kaszy jaglanej. Oprócz tego, że jest pyszny, przygotowanie nie powinno zająć ci więcej niż 5 minut.
Podwieczorki zazwyczaj serwuje na słodko. Wiem, że mogłabym zaproponować córce na podwieczorek surowe warzywa lub inne warzywne danie. Nie dajmy się jednak zwariować. Moja córka zjada odpowiednia ilość warzyw w ciągu dnia. Zawsze podaje warzywa w dużej ilości na obiad, staram się podawać je również na śniadanie lub częściej na kolacje. Od małego staram się wyrobić w córce prawidłowe nawyki żywieniowe. Podwieczorek to mała przekąska najczęściej zjadana na około 2 godziny po obiedzie. To normalne, że po dużej porcji warzyw zjedzonych na obiad z większą przyjemnością zjemy teraz coś słodkiego. Sama nie wyobrażam sobie, aby na podwieczorek jeść warzywa i dlatego też nie podaje ich córce. Mimo to, jak wiele razy wspominałam przekąski, przygotowuje tylko z pełnowartościowych produktów, tak aby były nie tylko smaczne i słodkie, ale też zdrowe i pełne wartości odżywczych.
Kokosowo-orzechowy deser z kaszy jaglanej jest po prostu wyśmienity i zawsze przygotowuje go z wczorajszej kaszy jaglanej, którą celowo gotuję w nadmiarze, jeśli na obiad dzień wcześniej podaje np. cukinie w sosie śmietanowo-pomidorowym.
Ten szybki deser w szklance wykonuje się dziecinnie łatwo. Posmakuje nawet osobom, które nie przepadają za kaszą jaglaną, ponieważ jej smak w tym zdrowym deserze jest praktycznie niewyczuwalny.
Kokosowo-orzechowy deser z kaszy jaglanej:
Ilość składników podana w przepisie wystarczy na przygotowanie dwóch porcji deseru. Jeden deser zjadam wspólnie z córką. Drugi zostawiamy dla taty.
Przeznaczenie:
Kokosowo-orzechowy deser z kaszy jaglanej ze względu na zawartość syropu klonowego w składzie, nadaje się dla dziecka po 12 miesiącu życia.
Składniki:
- 1 łyżka masła orzechowego
- 8 dużych daktyli (mniej więcej mała filiżanka)
- 8 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- Około 60 ml mleka roślinnego najlepiej kokosowego, ale jeśli nie macie akurat kokosowego można je zastąpić np. owsianym wiele razy tak robiłam
- 2 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
- Daktyle mocz w gorącej wodzie przez około 20 minut.
- Deser składa się z dwóch warstw. Z warstwy kokosowej i orzechowej.
- Najpierw przygotowujemy warstwę kokosową. Do blendera ja zawsze używam tego, wrzuć szklankę ugotowanej kaszy jaglanej, wiórki kokosowe, syrop klonowy i mleko roślinne. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Mleko roślinne należy dolewać stopniowo, żeby masa nie wyszła za rzadka. Warstwę kokosową rozłóż równo do dwóch szklanek.
- Do tej samej misy blendera włóż namoczone wcześniej daktyle oraz łyżkę masła orzechowego i zmiksuj na krem. Jeśli masa nie chce się blendować dodaj odrobinę mleka roślinnego. Uzyskaną masę wyłóż na warstwę kokosową.
- Deserki włóż do lodówki na około 2 godziny.