Deser kokosowo-migdałowy dla dzieci

Z kaszy jaglanej można wyczarować wiele ciekawych kompozycji smakowych, ponieważ jej smak jest względnie neutralny. Oprócz tego, że kaszę jaglaną przede wszystkim wykorzystuje do przygotowania kolacji, śniadań i dań obiadowych, równie często sięgam po nią na podwieczorek. Desery dla dzieci z kaszy jaglanej to jedna z moich ulubionych propozycji na podwieczorek. Można z niej wyczarować desery czekoladowe, waniliowe i korzenne. O różnej konsystencji tj. puddingi, czy kulki. Dzisiaj chciałabym się podzielić nowym przepisem na deser kokosowo-migdałowy dla dzieci z kaszy jaglanej i z czekoladą. Deser znikał z naszych pucharków w okamgnieniu.

Deser kokosowo migdałowy dla dzieci

Deser kokosowo migdałowy dla dzieci

Ilość składników wystarczy na dwie małe porcje. Córce na podwieczorek daje zazwyczaj pół porcji.

Przeznaczenie:

Danie nadaje się dla dzieci po 9 miesiącu życia, które mają już wprowadzone do diety migdały. Po raz pierwszy podałam córce migdały w 8 miesiącu w tym deserku. Od tego czasu dodawałam je do dań regularnie. Oczywiście, jeśli deser posypiemy tartą czekoladą, możemy podać go dzieciom dopiero po 12 miesiącu, ponieważ czekolada nie jest zalecana dla młodszych dzieci.

Składniki:

  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • 5 daktyli
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • łyżka mleczka kokosowego część gęsta biała
  • pół kostki gorzkiej czekolady do starcia (dla dzieci powyżej roku)

Przygotowanie:

  • Daktyle zalej wrzątkiem i mocz około 20 minut.
  • W międzyczasie dokładnie przepłucz kaszę jaglaną i ugotuj według zaleceń producenta.
  • Jeśli chcesz mieć jeszcze mniej pracy przy tym deserze, dzień wcześniej przygotuj obiad na bazie kaszy jaglanej i część kaszy odłóż do pojemniczka. Dzięki temu następnego dnia na jej bazie będziesz mogła przygotować szybki i pożywny deser dla dziecka.
  • Do blendera wrzuć odsączone z wody daktyle, kaszę jaglaną, wiórki kokosowe, masło migdałowe, mleczko kokosowe i wszystko dokładnie zmiksuj na jednolity krem.
  • Uzyskaną masę przełóż do dwóch pucharków i na tarce o małych oczkach lub tarce do parmezanu zetrzyj czekoladę nad pucharkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *