Deser kokosowo migdałowy dla dzieci

Z kaszy jaglanej można wyczarować wiele ciekawych kompozycji smakowych ponieważ jej smak jest względnie neutralny. Oprócz tego, że kaszę jaglaną przede wszystkim wykorzystuje do przygotowania kolacji i śniadań i dań obiadowych, równie często sięgam po nią na podwieczorek. Desery dla dzieci z kaszy jaglanej to jedne z moich ulubionych rozwiązań na podwieczorek. Można z niej wyczarować desery czekoladowe, waniliowe i korzenne. O różnej konsystencji tj. puddingi, czy kulki. Dzisiaj chciałabym się podzielić nowym przepisem na deser kokosowo migdałowy dla dzieci z kaszy jaglanej i z czekoladą. Deser znikał z naszych pucharków w oka mgnieniu.

Deser kokosowo migdałowy dla dzieci

Deser kokosowo migdałowy dla dzieci

Ilość składników wystarczy na dwie małe porcje. Córce na podwieczorek daje zazwyczaj pół porcji.

Przeznaczenie:

Danie nadaje się dla dzieci po 9 miesiącu życia, które mają już wprowadzone do diety migdały. Ja po raz pierwszy podałam córce migdały w 8 miesiącu w tym deserku i od tego czasu dodawałam je do dań regularnie. Oczywiście jeśli deser posypiemy tartą czekoladą możemy podać go dzieciom dopiero po 12 miesiącu ponieważ czekolada nie jest zalecana dla młodszych dzieci.

Składniki:

  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • 5 daktyli
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • łyżka mleczka kokosowego część gęsta biała
  • pół kostki gorzkiej czekolady do starcia (dla dzieci powyżej roku)

Przygotowanie:

  • Daktyle zalej wrzątkiem i mocz około 20 minut.
  • W między czasie dokładnie przepłucz kaszę jaglaną i ugotuj według zaleceń producenta.
  • Jeśli chcesz mieć jeszcze mniej pracy przy tym deserze możesz dzień wcześniej przygotować obiad na bazie kaszy jaglanej i część kaszy odłożyć do pojemniczka. Dzięki temu następnego dnia na jej bazie będziesz mogła przygotować szybki i pożywny deser dla dziecka, ja robię tak zawsze.
  • Do blendera, ja używam do tego naczynia do rozdrabniania, wrzuć odsączone z wody daktyle, kaszę jaglaną, wiórki kokosowe, masło migdałowe, mleczko kokosowe, syrop klonowy i wszystko dokładnie zmiksuj na jednolity krem.
  • Uzyskaną masę przełóż do dwóch pucharków i na tarce o małych oczkach lub tarce do parmezanu zetrzyj czekoladą na deser.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *