Kokosowo orzechowy deser z kaszy jaglanej

Naszym kolejnym ulubionym przepisem, który bardzo często zjadamy z córką wspólnie, siedząc na podłodze i walcząc o ostatnią łyżkę. jest kokosowo-orzechowy deser z kaszy jaglanej. Oprócz tego, że jest pyszny, przygotowanie nie powinno zająć ci więcej niż 5 minut.

kokosowo orzechowy deser z kaszy jaglanej

Podwieczorki zazwyczaj serwuje na słodko. Wiem, że mogłabym zaproponować córce na podwieczorek surowe warzywa lub inne warzywne danie. Nie dajmy się jednak zwariować. Moja córka zjada odpowiednia ilość warzyw w ciągu dnia. Zawsze podaje warzywa w dużej ilości na obiad, staram się podawać je również na śniadanie lub częściej na kolacje. Od małego staram się wyrobić w córce prawidłowe nawyki żywieniowe. Podwieczorek to mała przekąska najczęściej zjadana na około 2 godziny po obiedzie. To normalne, że po dużej porcji warzyw zjedzonych na obiad z większą przyjemnością zjemy teraz coś słodkiego. Sama nie wyobrażam sobie, aby na podwieczorek jeść warzywa i dlatego też nie podaje ich córce. Mimo to, jak wiele razy wspominałam przekąski, przygotowuje tylko z pełnowartościowych produktów, tak aby były nie tylko smaczne i słodkie, ale też zdrowe i pełne wartości odżywczych.

Kokosowo-orzechowy deser z kaszy jaglanej jest po prostu wyśmienity i zawsze przygotowuje go z wczorajszej kaszy jaglanej, którą celowo gotuję w nadmiarze, jeśli na obiad dzień wcześniej podaje np. cukinie w sosie śmietanowo-pomidorowym.

Ten szybki deser w szklance wykonuje się dziecinnie łatwo. Posmakuje nawet osobom, które nie przepadają za kaszą jaglaną, ponieważ jej smak w tym zdrowym deserze jest praktycznie niewyczuwalny.

Kokosowo-orzechowy deser z kaszy jaglanej:

Ilość składników podana w przepisie wystarczy na przygotowanie dwóch porcji deseru. Jeden deser zjadam wspólnie z córką. Drugi zostawiamy dla taty.

Przeznaczenie:

Kokosowo-orzechowy deser z kaszy jaglanej ze względu na zawartość syropu klonowego w składzie, nadaje się dla dziecka po 12 miesiącu życia.

Składniki:

  • łyżka masła orzechowego
  • 8 dużych daktyli (mniej więcej mała filiżanka)
  • 8 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • Około 60 ml mleka roślinnego najlepiej kokosowego, ale jeśli nie macie akurat kokosowego można je zastąpić np. owsianym wiele razy tak robiłam
  • 2 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

  • Daktyle mocz w gorącej wodzie przez około 20 minut.
  • Deser składa się z dwóch warstw. Z warstwy kokosowej i orzechowej. Najpierw przygotowujemy warstwę kokosową.
  • Do blendera (ja używam tego) wrzuć szklankę ugotowanej kaszy jaglanej, wiórki kokosowe, syrop klonowy i mleko roślinne.
  • Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Mleko roślinne należy dolewać stopniowo, żeby masa nie wyszła za rzadka.
  • Warstwę kokosową rozłóż równo do dwóch szklanek.
  • Do tej samej misy blendera włóż namoczone wcześniej daktyle oraz łyżkę masła orzechowego i zmiksuj na krem.
  • Jeśli masa nie chce się blendować dodaj odrobinę mleka roślinnego.
  • Uzyskaną masę wyłóż na warstwę kokosową.
  • Deserki włóż do lodówki na około 2 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *