Kokosowo orzechowy deser z kaszy jaglanej

Naszym kolejnym ulubionym podwieczorkiem, który bardzo często zjadamy z córką na spółę, siedząc na podłodze i walcząc o ostatnią łyżkę. jest kokosowo orzechowy deser z kaszy jaglanej.

kokosowo orzechowy deser z kaszy jaglanej

Podwieczorki zazwyczaj serwuje na słodko. Wiem, że mogłabym zaproponować córce surowe warzywka lub inne warzywne danie. Nie dajmy się jednak zwariować. Moja córka zjada odpowiednia ilość warzyw w ciągu dnia. Zawsze podaje warzywa w dużej ilości na obiad, staram się podawać je również na śniadania lub częściej na kolacje. Od małego staram się wyrobić w córce prawidłowe nawyki żywieniowe. Podwieczorek do mała przekąska najczęściej zjadana na około 2 godziny po obiedzie. To normalne, że po dużej porcji warzyw zjedzonych na obiad z większą przyjemnością zjemy teraz coś słodkiego. Sama nie wyobrażam sobie aby na podwieczorek jeść warzywa i dlatego też nie podaje ich córce. Mimo to jak wiele razy wspominałam przekąski przygotowuje tylko z pełnowartościowych produktów, tak aby były nie tylko smaczne i słodkie ale też zdrowe i pełne wartości odżywczych.

Kokosowo orzechowy deser z kaszy jaglanej jest po prostu wyśmienity i zawsze przygotowuje ją z kaszy jaglanej, którą celowo gotuję w nadmiarze jeśli na obiad dzień wcześniej podaje cukinie w sosie śmietanowo pomidorowym.

Ten szybki deser w szklance wykonuje się dziecinnie łatwo. Posmakuje nawet osobom, które nie przepadają za kaszą jaglaną ponieważ jej smak jest praktycznie nie wyczuwalny.

Poniżej zamieszczam prosty przepis na kokosowo orzechowy deser z kaszy jaglanej:

Składniki wystarczą na dwie dorosłe porcje. Ja mój deser zjadam wspólnie z córką. Drugi deser zostawiam dla męża.

Przeznaczenie:

Ze względu na zawartość masła z orzeszków ziemnych, najlepiej podać deser dziecku po 12 miesiącu. Jeśli zamiast masła z orzeszków ziemnych dodamy masło migdałowe lub masło z orzechów laskowych deser można podać już dzieciom po 9 miesiącu.

Składniki:

  • łyżka masła orzechowego
  • 8 dużych daktyli (mniej więcej mała filiżanka)
  • 8 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • Około 60 ml mleka roślinnego najlepiej kokosowego, ale jeśli nie macie akurat kokosowego można je zastąpić np. owsianym wiele razy tak robiłam
  • 3 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

  • Na godzinę przed przygotowywaniem deseru daktyle włóż do szklanki i zalej wrzącą wodą.
  • Deser składa się z dwóch warstw. Z warstwy kokosowej i orzechowej. Najpierw przygotowujemy warstwę kokosową.
  • Do blendera(ja używam tego)wrzuć szklankę ugotowanej kaszy jaglanej, wiórki kokosowe, syrop klonowy i mleko roślinne.
  • Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Mleko roślinne należy dolewać stopniowo, żeby masa nie wyszła za rzadka.
  • Warstwę kokosową rozłóż równo do dwóch szklanek.
  • Do tej samej misy blendera włóż namoczone wcześniej daktyle oraz łyżkę masła orzechowego i zmiksuj na krem.
  • Jeśli masa nie chce się blendować dodaj odrobinę mleka roślinnego.
  • Uzyskaną masę wyłóż na warstwę kokosową równomiernie do dwóch szklanek  i gotowe 😊
  • Deserki włóż do lodówki.
  • Przygotowanie kokosowo orzechowego deseru z kaszy jaglanej nie powinno zająć Ci więcej niż 5 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *