Indyk w sosie koperkowym dla niemowląt to jedna z wielu propozycji, proponowanych na moim blogu, którą można z powodzeniem modyfikować w taki sposób, aby zarówno niemowlę, jak i dorosły był zadowolony z posiłku.
Mięso z indyka podobnie jak mięso z kurczaka możesz wprowadzić do diety dziecka już w pierwszym miesiącu rozszerzania diety. Indyk zawiera małą ilość tłuszczu, dzięki czemu jest idealnym lekkostrawnym źródłem białka w diecie Twojego dziecka. Jest również doskonałym źródłem wielu witamin z grupy B oraz cynku.
Indyk gości na talerzach Polaków zdecydowanie rzadziej niż mięso z kurczaka. Serwowany jest głównie małym dzieciom lub dorosłym jako lekkostrawne danie przy dolegliwościach zdrowotnych.
Wprowadzając mięso z indyka do diety dziecka, ty również możesz zacząć spożywać je częściej i czerpać z jego właściwości zdrowotnych.
Indyk w sosie koperkowym dla niemowląt – przepis dla dorosłych:
Przeznaczenie:
Danie nadaję się dla dzieci po 7 miesiącu, które mają wprowadzone do diety, jajko, mięso, gluten oraz radzą sobie z konsystencją inną niż papkowatą.
Składniki:
- 400 g polędwicy w indyka
- mały pęczek koperku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 łyżki mascarpone
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego i zeszklij pokrojony na plasterki czosnek.
- Polędwicę z indyka pokrój w kostkę, 50 gram. pokrojonego indyka odłóż do miseczki (patrz w części modyfikacja dla niemowlaka – indyk w sosie koperkowym).
- Indyka smaż na małym ogniu, aż będzie miękki.
- Na patelnię wlej 50 ml gorącej wody i dodaj 3 łyżki mascarpone. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji sosu.
- Dodaj koperek i gotuj sos na słabym ogniu 5 minut pod przykryciem.
- Danie dla dorosłych przyprawiamy pieprzem i solą dopiero po odłożeniu porcji sosu i pulpetów dla dziecka.
- Danie najlepiej smakuje z brązowym ryżem, komosą ryżową, lub kaszką jaglaną, lub z ziemniakami gotowanymi na parze. Do dania warto dodać również przynajmniej jedną porcję warzyw, u nas są to zazwyczaj buraczki lub fasolka szparagowa.
Modyfikacja dla niemowląt – indyk w sosie koperkowym
Dodatkowe składniki:
- żółtko
- kawałek białej bułki
Przygotowanie:
- Bułkę namocz w wodzie, następnie zmiel odłożonego indyka.
- Do zmielonego mięsa dodaj namoczoną bułkę, połowę żółtka. Wszystko razem wymieszaj i uformuj pulpety.
- Pulpety dodaj na patelnię i smaż z resztą mięsa z indyka.
- Usmażone pulpety wyjmij z patelni, pokrój na kawałeczki i zalej 2 łyżkami sosu z patelni.
- Do sosu z mięsem dodaj łyżkę ryżu.
Sos koperkowy lubię i sama czasem robię, za to za mięsem z indyka nie przepadam, lubię jedynie wędliny z indyka.
Pycha!🌸
Czym mogę zastąpić serek mascarpone dla 8 miesięcznej księżniczki?🤣 Po prostu nie mam akurat w lodowce a przy obecnej sytuacji do sklepu się nie wybieram 😖
Serek mascarpone możesz zastąpić śmietaną najlepiej kremówką, ewentualnie 18%. Możesz też dodać inny kremowy serek do kanapek 🙂
Przepis wyglada super! Czy mogę zastąpić biala bułke, bułką tarta i jezeli tak to w jakich proporcjach?
Myślę, że tak. Można również dodać mielone płatki owsiane. Do tak małej ilości klopsików, wystarczy jedna czubata łyżeczka namoczonej bułki tartej lub mielonych płatków owsianych.
Ja dodaje zamiast bułki tartej 3 łyżeczki kaszy mannej
Ja już teraz też nie korzystam z bułki tartej i zamiast niej dodaje do pulpetów mielone płatki owsiane 🙂 Kusi mnie trochę, żeby zmienić to w przepisie 🙂 Pomysł z kaszą manną też super! Zawsze to zdrowiej i bardziej wartościowo!
Ale fajne przepisy! Super, bede próbować. Robiłam już placki bananowe z Twojego przepisu i bardzo nam smakowały. Mus awokado z kakao podaję często, mały bardzo lubi 😊 U mnie ze wzgledu na alergie indyk będzie śmietaną sojową 👏