Indyk w sosie koperkowym dla niemowląt i dorosłych

Indyk w sosie koperkowym dla niemowląt to jedna z wielu propozycji, proponowanych na moim blogu, którą można z powodzeniem modyfikować w taki sposób, aby zarówno niemowlę, jak i dorosły był zadowolony z posiłku.

Indyk w sosie koperkowym dla niemowląt

Mięso z indyka podobnie jak mięso z kurczaka możesz wprowadzić do diety dziecka już w pierwszym miesiącu rozszerzania diety. Indyk zawiera małą ilość tłuszczu, dzięki czemu jest idealnym lekkostrawnym źródłem białka w diecie Twojego dziecka. Jest również doskonałym źródłem wielu witamin z grupy B oraz cynku.

Indyk gości na talerzach Polaków zdecydowanie rzadziej niż mięso z kurczaka. Serwowany jest głównie małym dzieciom lub dorosłym jako lekkostrawne danie przy dolegliwościach zdrowotnych.

Wprowadzając mięso z indyka do diety dziecka, ty również możesz zacząć spożywać je częściej i czerpać z jego właściwości zdrowotnych.

Indyk w sosie koperkowym dla niemowląt – przepis dla dorosłych:

Przeznaczenie:

Danie nadaję się dla dzieci po 7 miesiącu, które mają wprowadzone do diety, jajko, mięso, gluten oraz radzą sobie z konsystencją inną niż papkowatą.

Składniki:

  • 400 g polędwicy w indyka
  • mały pęczek koperku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3 łyżki mascarpone
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego i zeszklij pokrojony na plasterki czosnek.
  2. Polędwicę z indyka pokrój w kostkę, 50 gram. pokrojonego indyka odłóż do miseczki (patrz w części  modyfikacja dla niemowlaka – indyk w sosie koperkowym).
  3. Indyka smaż na małym ogniu, aż będzie miękki.
  4. Na patelnię wlej 50 ml gorącej wody i dodaj 3 łyżki mascarpone. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji sosu.
  5. Dodaj  koperek i gotuj sos na słabym ogniu 5 minut pod przykryciem.
  6. Danie dla dorosłych przyprawiamy pieprzem i solą dopiero po odłożeniu porcji sosu i pulpetów dla dziecka.
  7. Danie najlepiej smakuje z brązowym ryżem, komosą ryżową, lub kaszką jaglaną, lub z ziemniakami gotowanymi na parze. Do dania warto dodać również przynajmniej jedną porcję warzyw, u nas są to zazwyczaj buraczki lub fasolka szparagowa.

Modyfikacja dla niemowląt – indyk w sosie koperkowym

Dodatkowe składniki:

  • żółtko
  • kawałek białej bułki

Przygotowanie:

  1. Bułkę namocz w wodzie, następnie zmiel odłożonego indyka. 
  2. Do zmielonego mięsa dodaj namoczoną bułkę, połowę żółtka. Wszystko razem wymieszaj i uformuj pulpety.
  3. Pulpety dodaj na patelnię i smaż z resztą mięsa z indyka.
  4. Usmażone pulpety wyjmij z patelni,  pokrój na kawałeczki i zalej 2 łyżkami sosu z patelni.
  5. Do sosu z mięsem dodaj łyżkę ryżu.

8 thoughts on “Indyk w sosie koperkowym dla niemowląt i dorosłych”

  1. Pycha!🌸
    Czym mogę zastąpić serek mascarpone dla 8 miesięcznej księżniczki?🤣 Po prostu nie mam akurat w lodowce a przy obecnej sytuacji do sklepu się nie wybieram 😖

    1. Serek mascarpone możesz zastąpić śmietaną najlepiej kremówką, ewentualnie 18%. Możesz też dodać inny kremowy serek do kanapek 🙂

    1. Myślę, że tak. Można również dodać mielone płatki owsiane. Do tak małej ilości klopsików, wystarczy jedna czubata łyżeczka namoczonej bułki tartej lub mielonych płatków owsianych.

      1. Ja już teraz też nie korzystam z bułki tartej i zamiast niej dodaje do pulpetów mielone płatki owsiane 🙂 Kusi mnie trochę, żeby zmienić to w przepisie 🙂 Pomysł z kaszą manną też super! Zawsze to zdrowiej i bardziej wartościowo!

  2. Ale fajne przepisy! Super, bede próbować. Robiłam już placki bananowe z Twojego przepisu i bardzo nam smakowały. Mus awokado z kakao podaję często, mały bardzo lubi 😊 U mnie ze wzgledu na alergie indyk będzie śmietaną sojową 👏

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *