Czekoladowe batony z kaszy jaglanej dla dzieci

Jakiś czas temu całą naszą rodziną wybraliśmy się w odwiedziny do dziadków. Na miejscu czekał już na nas pyszny obiad oraz zdrowe czekoladowe batony z kaszy jaglanej ekspandowanej, miodu i masła orzechowego. Przykładam dużo wagę, do produktów, które podaje do jedzenia mojej córce, tym bardziej cieszy mnie, kiedy ktoś szanuje moje zasady i przygotowuje dla mojej córki zdrowe słodycze. Batony były wyśmienite i smakowały wszystkim, poczynając od mojej córki, kończąc na dziadku, który od czasu do czasu lubi przegryźć coś słodkiego i niekoniecznie zdrowego. Batony posmakowały nam tak bardzo, że obecnie przynajmniej raz w tygodniu pojawiają się u nas na podwieczorek.

zdrowe czekoladowe batony z kaszy jaglanej

Czekoladowe batony z kaszy jaglanej dla dzieci

Przeznaczenie:

Batony nadają się dla dzieci powyżej roku, ponieważ mają w składzie miód i czekoladę, które można wprowadzić do diety dziecka, dopiero ukończy rok. Moja córka zaczęła jeść te batony w okolicach drugich urodzin i to nie w dużej ilości.
Batony składają się z samych zdrowych składników pełnych wartości odżywczych i są zdecydowanie zdrowsze niż sklepowe słodycze lub zwykła drożdżówka z piekarni.

Składniki:

  • 25 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 90 g masła orzechowego
  • 50 g ekspandowanej kaszy jaglanej
  • 45 g gorzkiej czekolady o zawartości minimum 70% kakao

Przygotowanie:

  1. Do małego garnka włóż masło, masło migdałowe i gorzką czekoladę. Wszystko podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada i masło się rozpuszczą.
  2. Kiedy wszystkie składniki się połączą, zdejmij masę z palnika, chwilę poczekaj, dodaj miód i dokładnie podgrzewaj. Bardzo ważne jest, aby miód dodawać dopiero, kiedy masa jest tylko lekko ciepła, ponieważ w zbyt wysokiej temperaturze miód traci swoje właściwości zdrowotne.
  3. Na koniec do gotowej masy wsyp kaszę jaglaną ekspandowaną i dokładnie wymieszaj.
  4. Formę do ciasta, wysmaruj tłuszczem, ja używam do tego oleju rzepakowego i wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przełóż masę na batony i wyrównaj wierzch.
  5. Formę z masą umieść w lodówce na 2 godziny. Po tym czasie wyjmij foremkę z lodówki i pokrój masę na batony.
  6. Batony podczas jedzenia mogą się kruszyć, dlatego zazwyczaj zjadamy je albo na spacerze, albo na balkonie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *