Czekoladowe batony z kaszy jaglanej dla dzieci

Jakiś czas temu całą naszą rodziną wybraliśmy się w odwiedziny do dziadków. Na miejscu czekał już na nas pyszny obiad oraz zdrowe czekoladowe batony z kaszy jaglanej ekspandowanej, miodu i masła orzechowego. Przykładam dużo wagę, do produktów, które podaje do jedzenia mojej córce, tym bardziej cieszy mnie, kiedy ktoś szanuje moje zasady i przygotowuje dla mojej córki zdrowe słodycze. Batony były wyśmienite i smakowały wszystkim, poczynając od mojej córki, kończąc na dziadku, który od czasu do czasu lubi przegryźć coś słodkiego i niekoniecznie zdrowego. Batony posmakowały nam tak bardzo, że obecnie przynajmniej raz w tygodniu pojawiają się u nas na podwieczorek.

zdrowe czekoladowe batony z kaszy jaglanej

Czekoladowe batony z kaszy jaglanej dla dzieci

Przeznaczenie:

Batony nadają się dla dzieci powyżej roku, ponieważ mają w składzie miód i czekoladę, które można wprowadzić do diety dziecka, dopiero ukończy rok. Moja córka zaczęła jeść te batony w okolicach drugich urodzin i to nie w dużej ilości.
Batony składają się z samych zdrowych składników pełnych wartości odżywczych i są zdecydowanie zdrowsze niż sklepowe słodycze lub zwykła drożdżówka z piekarni.

Składniki:

  • 25 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 90 g masła orzechowego
  • 50 g ekspandowanej kaszy jaglanej
  • 45 g gorzkiej czekolady o zawartości minimum 70% kakao

Przygotowanie:

  1. Do małego garnka włóż masło, masło migdałowe i gorzką czekoladę. Wszystko podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada i masło się rozpuszczą.
  2. Kiedy wszystkie składniki się połączą, zdejmij masę z palnika, chwilę poczekaj, dodaj miód i dokładnie podgrzewaj. Bardzo ważne jest, aby miód dodawać dopiero, kiedy masa jest tylko lekko ciepła, ponieważ w zbyt wysokiej temperaturze miód traci swoje właściwości zdrowotne.
  3. Na koniec do gotowej masy wsyp kaszę jaglaną ekspandowaną i dokładnie wymieszaj.
  4. Formę do ciasta, wysmaruj tłuszczem, ja używam do tego oleju rzepakowego i wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przełóż masę na batony i wyrównaj wierzch.
  5. Formę z masą umieść w lodówce na 2 godziny. Po tym czasie wyjmij foremkę z lodówki i pokrój masę na batony.
  6. Batony podczas jedzenia mogą się kruszyć, dlatego zazwyczaj zjadamy je albo na spacerze, albo na balkonie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *