Ryż na mleku z truskawkami dla niemowląt

Truskawki nadal goszczą na talerzu mojej córki. Przygotowywałyśmy już z nich jogurtowe koktajle i placuszki. Teraz przyszedł czas, aby przygotować ryż na mleku tym razem nie z jabłkiem i cynamonem, a z truskawkami i wanilią. W przepisie wykorzystałam mleko migdałowe, które zdecydowanie bardziej pasuje do truskawek niż mleko owsiane, na bazie, którego przygotowuje ryż z jabłkami.

ryż na mleku z truskawkami

Ryż na mleku migdałowym z truskawkami dla niemowląt to wyśmienita propozycja na podwieczorek. Można go również podać na śniadanie lub drugie śniadanie.

Ryż na mleku z truskawkami dla niemowląt

Przeznaczenie:

Danie przeznaczone jest dla niemowląt powyżej 7 miesiąca, które radzą sobie już z jedzeniem posiłków z grudkami.

Składniki:

  • 2 łyżki ryżu
  • 3/4 szklanki mleka migdałowego
  • szczypta wanilii 
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 średnie truskawki bio (o tym dlaczego nie powinno się podawać niemowlętom truskawek innych niż ekologiczne wspominałam tutaj)

Przygotowanie:

  1. Ryż wsyp do małego garnka, wlej mleko migdałowe. Gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie miękki. Jeśli po tym czasie mleko wygotuje się, a ryż nadal nie będzie wystarczającą miękki, dodaj więcej mleka.
  2. Truskawki umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Do ugotowanego ryżu dodaj łyżeczkę masła, wanilię i truskawki. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez minutę na małym ogniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *