Ryż na mleku z truskawkami dla niemowląt

Truskawki nadal goszczą na talerzu mojej córki. Przygotowywałyśmy już z nich jogurtowe koktajle i placuszki. Teraz przyszedł czas aby przygotować ryż na mleku tym razem nie z jabłkiem i cynamonem a z truskawkami i wanilią. W przepisie wykorzystałam również mleko migdałowe, które zdecydowanie bardziej pasuje do truskawek niż mleko owsiane, na bazie, którego przygotowuje ryż z jabłkami.

ryż na mleku z truskawkami

Ryż na mleku migdałowym z truskawkami dla niemowląt to wyśmienita propozycja na podwieczorek. Można go również podać na śniadanie lub drugie śniadanie.

Składniki:

  • 2 łyżki ryżu
  • 3/4 szklanki mleka migdałowego
  • szczypta wanilii 
  • 1łyżeczka masła
  • pół łyżeczki ksylitolu
  • 3 średnie truskawki bio (o tym dlaczego nie powinno się podawać niemowlętom truskawek innych niż ekologiczne wspominałam Tutaj)

Przygotowanie:

  • Ryż wsyp do małego garnka, wlej mleko migdałowe. 
  • Gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając aż ryż będzie miękki. Jeśli po tym czasie mleko wygotuje się, a ryż nadal nie będzie wystarczającą miękki dodaj więcej mleka.
  • Truskawki umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Do ugotowanego ryżu dodaj łyżeczkę masła, pół łyżeczki ksylitolu, wanilię i truskawki. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez 1 minutę na małym ogniu.
  • Gotowe danie wyłóż na talerz.

Przeznaczenie:

Danie przeznaczone jest dla niemowląt powyżej 7 miesiąca, które radzą sobie już z jedzeniem posiłków z grudkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *