Placki jogurtowe z truskawkami dla niemowląt

Truskawki to moje ulubione owoce od zawsze, dlatego nic w tym dziwnego, że równie często lądują na talerzu mojej córki. Niestety sezon na truskawki trwa bardzo krótko więc mamy mało czasu, aby się nimi nacieszyć.

placki jogurtowe z truskawkami

Te owoce jagodowe są świetnym źródeł witaminy C zawierają również kwas elegowy, który wspiera układ odpornościowy oraz zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych.  

Niestety truskawki mimo wielu wartości zdrowotnych mogą nam zaszkodzić ponieważ znajdują się na liście 12 najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców.

Truskawki wprowadziłyśmy do diety córki bardzo wcześnie bo już po 6 miesiącu. Najpierw podawałam przecier truskawkowy ze słoiczka ekologicznego później kupowałam truskawki w sklepie,  ale tylko te  ekologiczne i podawałam córce na surowo jako dodatek do owsianki czy placków.

Teraz kiedy nareszcie mamy sezon na truskawki, również często podaje je córce, ale ze względu na pestycydy nigdy na surowo. Zawsze przed podaniem podaje je obróbce termicznej robiąc konfitury czy placki jogurtowe z truskawkami. Gotowanie powoduje rozkład termiczny szkodliwych związków. Również dokładne mycie owoców dobrze usuwa pestycydy, dlatego robiąc te dwie rzeczy mamy większą pewność, że podając truskawki nie zaszkodzimy naszym dzieciom.

Dzisiaj zamieszczam przepis na placki jogurtowe z truskawkami. Przez małą ilość mąki w składzie, ciężko się je przewraca na patelni, ale są tak pyszne, że warto się trochę przemęczyć. Jeśli jednak będziesz robić małe placki, na pewno uda Ci się je przekręcić.

Składniki:

  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 3 truskawki
  • 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • łyżeczka masła klarowanego
  • szczypta wanilii

Przygotowanie:

  • Jajko zmieszaj z jogurtem, dodaj mąki i wszystko wymieszaj na jednolitą masę. 
  • Do masy dodaj ksylitol i szczyptę wanilii.
  • Patelnie rozgrzej i posmaruj masłem klarowanym.
  • Truskawki umyj dokładnie, pokrój drobno i dodaj do ciasta.
  • Nakładaj ciasto łyżką stołową na patelnię. Jedna łyżka stołowa to jeden placek. Smaż placki po 3 minuty z każdej strony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *