Większość potraw, które zjada na obiad moja córka to potrawy wegetariańskie. Mięso zjada maksymalnie 3 razy w tygodniu i uważam, że jest to ilość wystarczająca. W związku z tym, że moja córka uwielbia kurczaka w sosie curry, postanowiłam przygotować dla niej alternatywę tego dania, a mianowicie wegetariańskie curry dla dzieci z pieczonymi ziemniakami.
![Wegetariańskie curry dla dzieci](https://mamprzepis.pl/wp-content/uploads/2020/01/wegetarianskie-curry-scaled-e1578742864953-1024x704.jpg)
Danie przygotowuje się ekspresowo, dodatkowo jest to przepis, który składa się praktycznie z samych warzyw, dzięki czemu podczas jednego posiłku dziecko zjada nawet 3 porcje warzyw. Jest to ważne dla rodziców, których dzieci odmawiają jedzenia warzyw podczas innych posiłków i jedynym posiłkiem, podczas którego udaje się im przemycić warzywa to właśnie obiad.
Wegetariańskie curry dla dzieci z pieczonymi ziemniakami
Ilość składników w przepisie wystarczy na obiad dla dziecka i osoby dorosłej. Jeśli danie chcesz przygotować dla większej ilości osób podwój składniki. Ja robię tak czasami, kiedy obiad szykuje dla siebie, męża i córki. Kiedy robię obiad z podwójnej ilości składników, często zostaje mi jeszcze część curry, którą mogą zapakować mężowi na następny dzień do pracy.
Przeznaczenie:
Danie to idealna propozycja na obiad dla rocznych dzieci. Ze względu na dodatek przyprawy curry i cukru kokosowego, nie nadaje się dla młodszych dzieci.
Składniki:
- 100 gram fasolki szparagowej (ja używam mrożonej)
- 1 mały brokuł
- pół mleczka kokosowego (ja używam mleczka o zawartości kokosa 65%)
- 2 łyżeczki curry bio
- szczypta cukru kokosowego
- szczypta soli
- 5 małych ziemniaków
- masło klarowane
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 średnia cebula
Przygotowanie:
- Na maśle klarowanym podsmaż pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek.
- Po 3 minutach dodaj do cebuli i czosnku 2 łyżeczki przyprawy curry i dokładnie wymieszaj.
- Kiedy dokładnie rozprowadzisz przyprawę, dodaj mleczko kokosowe i wszystko razem zagotuj.
- W międzyczasie przygotuj warzywa. Pokrój fasolkę i brokuła na mniejsze kawałki. Możesz też skorzystać z mrożonych warzyw, które są już pokrojone. Włóż warzywa na patelnię do sosu i duś na małym ogniu do miękkości.
- Pod koniec danie dopraw solą himalajską i cukrem kokosowym.
- Sos z warzywami możesz przygotować wcześniej. Ja zazwyczaj przygotowuje go rano, później piekę tylko ziemniaki.
- Pieczone ziemniaki staram się przyrządzać zawsze z ziemniaków ekologicznych, które wcześniej dokładnie myje i nie obieram ze skórki. Ziemniaki kroje w cząstki, obtaczam we wcześniej rozpuszczonym maśle klarowanym i piekę w piekarniku rozgrzanym do 215 stopni około 25 minut, aż się zarumienią.
Super przepis sama chętnie zjadłam z córką 🙂 dziękuje za super przepisy i prosiłabym o przykładowy jadłospis dla 14 miesięcznego dziecka 🙂
Przepraszam, że tak późno odpisuje. Nie widziałam komentarza. Jeśli chodzi o przykładowy jadłospis to córka w wieku 14 miesięcy jadła mniej więcej to co kiedy miała 12 miesięcy 🙂 Ciekawe przepisy dla córki znajdziesz zarówno w jadłospisie rocznego dziecka:
https://mamprzepis.pl/jadlospis-dla-rocznego-dziecka-nasz-przyklad/
Jak i w jadłospisie półtorarocznego dziecka:
https://mamprzepis.pl/jadlospis-dla-dla-poltorarocznego-dziecka-nasz-przyklad/