Wielkanoc zbliża się dużymi krokami. W związku z tym zawczasu warto zadbać o Wielkanocne menu, tak aby nie tylko dorośli, ale i nasze dzieci mogły zjadać pyszne potrawy Wielkanocne, które będą dostosowane do ich wieku. Planowanie menu rozpoczęłam od słodkich wypieków. U nas w domu wszystkie wypieki wielkanocne, będą przygotowane na bazie zdrowych składników, ponieważ od dawna w kuchni nie używam białej mąki i białego cukru. Niestety większość klasycznych wypieków wielkanocnych, w głównej mierze składa się właśnie z tych bezwartościowych składników, dlatego warto je zmodyfikować. Szybka cytrynowa babka Wielkanocna dla dzieci to ciasto, które postanowiłam przygotować w pierwszej kolejności.

Lekko zmodyfikowałam stary przepis na babkę cytrynową, zamieniając zwykły cukier na cukier kokosowy i wyszła przepyszna babka, którą z powodzeniem możesz zaserwować całej rodzinie.
Szybka cytrynowa babka Wielkanocna dla dzieci
Przeznaczenie:
Szybka cytrynowa babka wielkanocna nadaje się dla dzieci powyżej roku, ponieważ zawiera w składzie cukier kokosowy.
Składniki:
- sok z połowy cytryny
- starta skórka z połowy cytryny i z połowy pomarańczy
- 80 g cukru kokosowego
- 80 g masła klarowanego
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- W małym naczyniu żaroodpornym w rozgrzewającym się piekarniku rozpuść masło klarowne.
- Jajka ubij dokładnie mikserem, następnie dodaj cukier kokosowy i ponownie ubijaj, aż masa będzie odpowiednio puszysta. Masa w swojej konsystencji powinna przypominać klasyczny kogel mogel.
- Do masy dodaj przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj rozpuszczone masło klarowane i dokładnie wymieszaj.
- Wyciśnij sok z połowy cytryny i dodaj do ciasta, następnie wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Zetrzyj skórkę z cytrusów i dodaj do masy.
- Foremki lub foremkę wysmaruj dokładnie masłem klarowanym i przelej ciasto. Najlepiej, żeby ciasta w blaszce nie było więcej niż ¾ foremki, ponieważ podczas pieczenia urośnie.
- Z przepisu upiekłam 3 małe babki, które piekłam 30 minut. Jeśli jednak będziesz chciała upiec babkę w jednej formie, piecz ją około 50 minut.
- Na koniec udekoruj babkę według uznania. Ja na wierzch wyłożyłam kandyzowaną skórkę pomarańczową z ksylitolem.
Jeśli podobała Ci się moja szybka cytrynowa babka wielkanocna.
koniecznie zajrzyj na mój profil mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami zdrowych potraw dla dzieci i reszty rodziny. Znajdziesz tam również recenzje naszych ulubionych książek dla dzieci.