Szybka cytrynowa babka Wielkanocna

Wielkanoc zbliża się dużymi krokami. W związku z tym zawczasu warto zadbać o Wielkanocne menu, tak aby nie tylko dorośli, ale i nasze dzieci mogły zjadać wspólnie z nami pyszne potrawy Wielkanocne, które będą dostosowane do ich wieku. Planowanie menu rozpoczęłam od słodkich wypieków. U nas w domu wszystkie wypieki wielkanocne, będą przygotowane na bazie zdrowych składników, ponieważ od dawna w kuchni nie używam białej mąki i białego cukru. Niestety większość klasycznych wypieków wielkanocnych, w głównej mierze składa się właśnie z tych bezwartościowych składników, dlatego warto je zmodyfikować. Szybka cytrynowa babka Wielkanocna dla dzieci to ciasto, które postanowiłam przygotować w pierwszej kolejności.

Szybka cytrynowa babka Wielkanocna dla dzieci

Lekko zmodyfikowałam stary przepis na babkę cytrynową, zamieniając zwykły cukier na cukier kokosowy i wyszła przepyszna babka, którą z powodzeniem możesz zaserwować całej rodzinie.

Szybka cytrynowa babka Wielkanocna dla dzieci

Przeznaczenie:

Szybka cytrynowa babka Wielkanocna nadaje się dla dzieci powyżej roku, ponieważ zawiera w składzie cukier kokosowy. Zdarzało mi się podawać cukier kokosowy za nim córka skończyła rok. Zaleca się ograniczenie podawania cukru w diecie dziecka poniżej roku, a nie jego całkowitą eliminację, co jest właściwie nie możliwe. Cukier znajdziemy zarówno w owocach jak i mleku modyfikowanym dlatego należy rozważnie dobierać produkty, które podajemy dzieciom.

Składniki:

  • sok z połowy cytryny
  • starta skórka z połowy cytryny i z połowy pomarańczy
  • 80 gram cukru kokosowego
  • 80 gram masła klarowanego
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • W małym naczyniu żaroodpornym w rozgrzewającym się piekarniku rozpuść masło klarowne.
  • Jajka ubij dokładnie mikserem, następnie dodaj cukier kokosowy i ponownie ubijaj, aż masa będzie odpowiednio puszysta. Masa w swojej konsystencji powinna przypominać klasyczny kogel mogel.
  •  Do masy dodaj przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj rozpuszczone masło klarowane i dokładnie wymieszaj.
  • Wyciśnij sok z połowy cytryny i dodaj do ciasta, następnie wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Zetrzyj skórkę z cytrusów i dodaj do masy.
  • Foremki lub foremkę wysmaruj dokładnie masłem klarowanym i przelej ciasto. Najlepiej, żeby ciasta w blaszce nie było więcej niż ¾ foremki, ponieważ podczas pieczenia urośnie.
  • Z przepisu upiekłam 3 małe babki, które piekłam 30 minut.
  • Jeśli jednak będziesz chciała upiec babkę w jednej formie, piecz ją około 50 minut.
  • Na koniec udekoruj babkę według uznania. Ja na wierzch wyłożyłam kandyzowaną skórkę pomarańczową z ksylitolem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *