Delikatne placki z cukinii dla niemowląt

Delikatne placki z cukinii dla niemowląt to danie, które jest jednym z bardziej ulubionych posiłków mojej córki. Kiedy córka miała 7 miesięcy, podawałam delikatne placki z cukinii jako podwieczorek. W wieku 8 miesięcy placki przygotowywałam jako awaryjny obiad, kiedy nie miałam innego pomysłu lub jedliśmy z mężem obiad, który nie nadawał się dla dziecka. Kiedy córka skończyła 11 miesięcy, placki z cukinii podawałam na śniadanie. Teraz kiedy córka ma 15 miesięcy placki z cukinii to jej ulubiona kolacji. Jak widzicie placki z cukinii, są z nami od samego początku i nie zapowiada się, żeby córka przestała je jeść.

delikatne placki z cukinii

Delikatne placki z cukinii – to danie idealne

 Po pierwsze placki z cukinii są zdrowe i pełnowartościowe. Ich głównym składnikiem jest warzywo, które często nie jest ulubionym pokarmem dzieci. Dodatkowo zawierają jajko i mąkę, czyli wszystkie niezbędne składniki odżywcze tj. tłuszcze, białka, węglowodany i warzywa, które powinny znaleźć się w posiłku dla niemowlaka.  

Po drugie ich wykonanie zajmuję chwilę. Jeśli mamy dobrą dużą patelnię ich wykonanie nie zajmie nam dłużej niż 6 minut.

Po trzecie placki są mięciutkie i rozpływają się w ustach, dlatego nadają się idealnie na początku rozszerzania diety.

Po czwarte ze względu na konsystencję sprawdzają się idealnie w czasie choroby, czy w czasie bolesnego ząbkowania. Córka zajada się nimi kiedy z powodu ząbkowania nie ma ochoty na gryzienie.

Po piąte składają się tylko z 3 składników.

Po szóste placki z cukinii są idealne dla dzieci karmionych klasycznie lub według metody BLW.

Przepis na delikatne placki z cukinii

Składniki:

  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1/2 średniej cukinii około 100 gram
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane.
  2. Cukinie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj mąkę kukurydzianą i jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  3. Placki nakładaj dużą łyżką na rozgrzaną patelnię. Jedna łyżka to jeden placek. Smaż placki na średnim ogniu około 2,5 minuty z każdej strony.
  4. Placki podawaj same w towarzystwie pomidorków koktajlowych, zielonego ogórka lub np. pokrojonego w kostkę sera koziego.

Jeśli podoba Ci się mój przepis na placki …

Jeśli podobał Ci się mój przepis na placki dla niemowlaka, koniecznie zajrzyj na mój profil mamprzepis_pl, który prowadzę na Instagramie. Codziennie dziele się tam moimi propozycjami potraw dla niemowląt i dzieci!

Jeśli chcesz spróbować innych moich przepisów na placki z cukinii znajdziesz jet tu:

„Hela sama..” seria książek dla maluchów, które dla tworzę z myślą nie tylko o dzieciach, ale i o rodzicach!

Oprócz tego, że prowadzę bloga, jestem autorką serii książek dla dzieci „Hela sama… w której oprócz treści dla dzieci znajdziecie poradnik dla rodziców. Bo jeśli nie wiecie oprócz tego, że jestem zwolenniczką zdrowego odżywiania, jestem również, psychologiem.

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o moich książkach i brać udział w rozdaniach książkowych, zachęcam Was do obserwowania mojego profilu na Instagramie!

38 thoughts on “Delikatne placki z cukinii dla niemowląt”

    1. Nigdy nie próbowałam zastąpić mąki kukurydzianej kaszką kukurydzianą, testowałam jednak placki z dodatkiem różnych mąk i mąka orkiszowa super się sprawdzi 🙂

    1. Nie próbowałam z mąką ryżową. Do tej pory robiłam z mąką kukurydzianą, owsianą oraz z mąką pszenną pełnoziarnistą. Wydaje mi się, że powinno być ok. W przepisie nie używamy wiele mąki więc nie ma to większego znaczenia. Mimo, że robiłam placuszki z różnych mąk nie czułam większej różnicy w ich smaku 🙂

  1. Są fantastyczne dla małych dzieci. Nawet mój syn, który zazwyczaj nie jada jajecznych rzeczy zajadał się nimi 🙂

    1. Tak, można placuszek podać do rączki. Placuszki są tak mięciutkie, że dziecko, które nie ma żadnego zęba poradzi sobie z nimi bez problemu 🙂 Możesz też pociąć placuszki w paseczki lub kosteczkę.

  2. Podoba mi się twój przepis. Zastanawiam się jednak, czy placki wyjdą na suchej patelni. W 8-9 miesiącu nie podaję dziecku smażonych potraw.

    1. Można je wykonać bez tłuszczu, powinny wyjść bez problemu. Ja smaruje patelnię pędzelkiem tylko odrobiną masła klarowanego.

  3. A w piekarniku? Właśnie wciągnęłam blachę z packami. 20 min z jednej str i 10min z drugiej. Czy powinny być wilgotne w środku?

    1. Nigdy nie przygotowywałam tych placków w piekarniku, w związku z tym nie wiem jak długo powinno się je piec.

  4. Przepis fajny i szybki w wykonaniu, a czego corka nie dojadla zjadł wymagajacy mąż więc 2w1;) podałam z serkiem smietankowym;)

  5. Świetny i szybki przepis.. W sam raz dla mojego glodomorka 🙂 mogę wiedzieć ile takich placuszków zjada Pani smyk? Bo mój by zjadł ile bym mu nie nałożyła 😁

    1. Córka potrafiła zjeść całą porcję placków z porcji składników, podanych w przepisie w wieku 8 miesięcy. 😀 Teraz kiedy ma dwa lata nie ma już takiego apetytu. W tamtym okresie też była głodomorkiem 🙂

  6. Super placuszki, bardzo szybko sie robia. Mojemu synkowi bardzo smakowaly. Uzylam maki orkiszowej. Zastanawiam sie jakimi jeszcze warzywami mozna zastapic cukinie..? Swietny blog! Pozdrawiam

    1. 🙂 Cieszę się, że placuszki smakowały. Mojej córce smakują również placki z marchewki z cynamonem na słodko 🙂

  7. Placki wyszły obłędne. Mój synuś tak się nimi zajada, że aż miło. Nam również bardzo smakują i na pewno zagoszczą w naszym domu na stałe. Dziękuję za ten przepis!

  8. Jaka patelnia to bedzie “dobra patelia”. Mnie nie wychodza zadne placki a chcialabym zeby w koncu wyszly. Ja chetnie kupie w dowolnej cenie tylko jaka? – chcialabym sprobowac te placki bo ktos mi polecil ze dobre. Z gory dziekuje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *