Delikatne placki z cukinii dla niemowląt

Delikatne placki z cukinii dla niemowląt to danie, które jest jednym z bardziej ulubionych posiłków mojej córki. Kiedy córka miała 7 miesięcy podawałam delikatne placki z cukinii jako podwieczorek. W wieku 8 miesięcy placki przygotowywałam jako awaryjny obiad kiedy nie miałam innego pomysłu lub jedliśmy z mężem obiad, który nie nadaje się dla dziecka. Kiedy córka skończyła 11 miesięcy placki z cukinii podawałam na śniadanie. Teraz kiedy córka ma 15 miesięcy placki z cukinii to jej jedna z ulubionych kolacji. Jak widzicie placki z cukinii są z nami od samego początku i nie zapowiada się, żeby córka przestała je jeść.

delikatne placki z cukinii

Delikatne placki z cukinii – to danie idealne

 Po pierwsze placki z cukinii są zdrowe i pełnowartościowe. Ich głównym składnikiem jest warzywo, które często nie jest ulubionym pokarmem dzieci. Dodatkowo zawierają jajko i mąkę czyli wszystkie niezbędne składniki odżywcze tj. tłuszcze, białka, węglowodany i warzywa, które powinny znaleźć się w posiłku dla niemowlaka.  

Po drugie ich wykonanie zajmuję chwilę. Jeśli mamy dobrą dużą patelnię ich wykonanie nie zajmie nam dłużej niż 5 minut.

Po trzecie placki są mięciutkie i rozpływają się w ustach dlatego nadają się idealnie na początku rozszerzania diety.

Po czwarte ze względu na konsystencję sprawdzają się idealnie w czasie choroby, czy w czasie bolesnego ząbkowania. Córka zajada się nimi kiedy z powodu ząbkowania nie ma ochoty na gryzienie.

Po piąte składają się tylko z 3 składników.

Po szóste placki z cukinii są idealne dla dzieci karmionych klasycznie lub według metody blw.

Przepis na delikatne placki z cukinii

Składniki:

  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • pół średniej cukinii około 100 gram
  • łyżeczka masła klarowanego

Przygotowanie:

  • Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane.
  • Cukinie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  • Dodaj mąkę kukurydzianą i jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  • Placki nakładaj dużą łyżką na rozgrzaną patelnię. Jedna łyżka to jeden placek.
  • Smaż placki na średnim ogniu około 2,5 minuty z każdej strony.

 Placki podawaj same w towarzystwie pomidorków koktajlowych, zielonego ogórka lub np. pokrojonego w kostkę sera koziego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *