Delikatne placki z cukinii dla niemowląt

Delikatne placki z cukinii dla niemowląt to danie, które jest jednym z bardziej ulubionych posiłków mojej córki. Kiedy córka miała 7 miesięcy, podawałam delikatne placki z cukinii jako podwieczorek. W wieku 8 miesięcy placki przygotowywałam jako awaryjny obiad, kiedy nie miałam innego pomysłu lub jedliśmy z mężem obiad, który nie nadawał się dla dziecka. Kiedy córka skończyła 11 miesięcy, placki z cukinii podawałam na śniadanie. Teraz kiedy córka ma 15 miesięcy placki z cukinii to jej ulubiona kolacji. Jak widzicie placki z cukinii, są z nami od samego początku i nie zapowiada się, żeby córka przestała je jeść.

delikatne placki z cukinii

Delikatne placki z cukinii – to danie idealne

 Po pierwsze placki z cukinii są zdrowe i pełnowartościowe. Ich głównym składnikiem jest warzywo, które często nie jest ulubionym pokarmem dzieci. Dodatkowo zawierają jajko i mąkę, czyli wszystkie niezbędne składniki odżywcze tj. tłuszcze, białka, węglowodany i warzywa, które powinny znaleźć się w posiłku dla niemowlaka.  

Po drugie ich wykonanie zajmuję chwilę. Jeśli mamy dobrą dużą patelnię ich wykonanie nie zajmie nam dłużej niż 6 minut.

Po trzecie placki są mięciutkie i rozpływają się w ustach, dlatego nadają się idealnie na początku rozszerzania diety.

Po czwarte ze względu na konsystencję sprawdzają się idealnie w czasie choroby, czy w czasie bolesnego ząbkowania. Córka zajada się nimi kiedy z powodu ząbkowania nie ma ochoty na gryzienie.

Po piąte składają się tylko z 3 składników.

Po szóste placki z cukinii są idealne dla dzieci karmionych klasycznie lub według metody BLW.

Przepis na delikatne placki z cukinii

Składniki:

  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1/2 średniej cukinii około 100 gram
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane.
  2. Cukinie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj mąkę kukurydzianą i jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  3. Placki nakładaj dużą łyżką na rozgrzaną patelnię. Jedna łyżka to jeden placek. Smaż placki na średnim ogniu około 2,5 minuty z każdej strony.
  4. Placki podawaj same w towarzystwie pomidorków koktajlowych, zielonego ogórka lub np. pokrojonego w kostkę sera koziego.

Jeśli chcesz spróbować innych moich przepisów na placki z cukinii znajdziesz jet tu:

Próbowałaś przepisu na placki z cukinii?

Będę wdzięczna, jeśli dasz mi znać co myślisz tutaj na blogu lub na mojej grupie na Facebooku (klik).
Zapraszam Cię również do odwiedzenia mojego profilu na Instagramie (klik) na którym dziele się codziennymi posiłkami mojej córki.

20 thoughts on “Delikatne placki z cukinii dla niemowląt”

    1. Nigdy nie próbowałam zastąpić mąki kukurydzianej kaszką kukurydzianą, testowałam jednak placki z dodatkiem różnych mąk i mąka orkiszowa super się sprawdzi 🙂

    1. Nie próbowałam z mąką ryżową. Do tej pory robiłam z mąką kukurydzianą, owsianą oraz z mąką pszenną pełnoziarnistą. Wydaje mi się, że powinno być ok. W przepisie nie używamy wiele mąki więc nie ma to większego znaczenia. Mimo, że robiłam placuszki z różnych mąk nie czułam większej różnicy w ich smaku 🙂

  1. Są fantastyczne dla małych dzieci. Nawet mój syn, który zazwyczaj nie jada jajecznych rzeczy zajadał się nimi 🙂

    1. Tak, można placuszek podać do rączki. Placuszki są tak mięciutkie, że dziecko, które nie ma żadnego zęba poradzi sobie z nimi bez problemu 🙂 Możesz też pociąć placuszki w paseczki lub kosteczkę.

  2. Podoba mi się twój przepis. Zastanawiam się jednak, czy placki wyjdą na suchej patelni. W 8-9 miesiącu nie podaję dziecku smażonych potraw.

    1. Można je wykonać bez tłuszczu, powinny wyjść bez problemu. Ja smaruje patelnię pędzelkiem tylko odrobiną masła klarowanego.

  3. A w piekarniku? Właśnie wciągnęłam blachę z packami. 20 min z jednej str i 10min z drugiej. Czy powinny być wilgotne w środku?

    1. Nigdy nie przygotowywałam tych placków w piekarniku, w związku z tym nie wiem jak długo powinno się je piec.

  4. Przepis fajny i szybki w wykonaniu, a czego corka nie dojadla zjadł wymagajacy mąż więc 2w1;) podałam z serkiem smietankowym;)

  5. Świetny i szybki przepis.. W sam raz dla mojego glodomorka 🙂 mogę wiedzieć ile takich placuszków zjada Pani smyk? Bo mój by zjadł ile bym mu nie nałożyła 😁

    1. Córka potrafiła zjeść całą porcję placków z porcji składników, podanych w przepisie w wieku 8 miesięcy. 😀 Teraz kiedy ma dwa lata nie ma już takiego apetytu. W tamtym okresie też była głodomorkiem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *