Dzisiaj proponuje przepis na błyskawiczne ciasteczka amarantusowe dla dzieci, które idealnie sprawdzą się jako przekąska na podwieczorek lub drugie śniadanie. Latem wiele godzin spędzamy na spacerach i bardzo często zdarza się, że podwieczorek wypada wtedy, kiedy aktualnie jesteśmy poza domem. W związku z tym zawsze mam przy sobie jakąś małą przekąskę, którą mogę podać córce, kiedy zgłodnieje.

Rzadko korzystam z gotowych produktów i sama przygotowuje przekąski na podwieczorek. Kiedy jesteśmy na spacerze najlepsza przekąska, to taka, którą córka łatwo może wziąć do rączki i zjeść bez większego brudzenia się.
Tutaj możesz zobaczyć, co podaje córce z gotowych produktów, jeśli nie mam czasu na gotowanie.
Ostatnim faworytem mojej córki są błyskawiczne ciasteczka amarantusowe z wiórkami kokosowymi i czekoladą. Łącznie z pieczeniem przygotowuje się je niedłużej niż 15 minut. Ciasteczka są naprawdę bardzo smaczne, pożywne i kiedy je przygotuje mam z głowy podwieczorek na 2 kolejne dni.
Błyskawiczne ciasteczka amarantusowe dla dzieci
Przeznaczenie:
Ciasteczka ze względu na syrop klonowy w składzie nadają się dla dzieci powyżej roku.
Składniki:
- 1szklanka amarantusa ekspandowanego
- 1 jajko
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Amarantus ekspandowany, jajko, syrop klonowy, wiórki kokosowe, kakao i olej kokosowy umieść w misce i ugniataj ręką do połączenia.
- Z masy formuj małe kulki, następnie układaj je na blaszce i spłaszczaj ręką tak, żeby nadać kulkom okrągły i płaski kształt ciasteczka.
- Ciastka piecz na środkowej półce przez 12 minut.
Wyglądają przepysznie! Widzę u Ciebie sporo ciekawych przepisów na zdrowe pyszności 🙂
Zdrowsza opcja słodkości:)
Ahhh, jestem pewna, że wyśmienicie smakują! Uwielbiam amarantusa.
Pozdrawiam serdecznie!
Uwielbiam tego typu przekąski 🙂 Wyglądają przepysznie 🙂
Witam czym można zastąpić syrop klonowy?😊
Syropem z daktyli lub daktylami zmiksowanymi z wodą ( zalać wrzątkiem daktyle na godzinę, po tym czasie zmiksować daktyle z małą ilością wody)
czym zastąpić olej kokosowy 🙂
Masłem klarowanym 🙂