Ciasteczka kokosowo migdałowe dla dzieci

Dzisiaj podzielę się przepisem na nasze kolejne ulubione ciasteczka kokosowo migdałowe. Szaleństwo spacerowe nadal trwa. Córka mogłaby przebywać poza domem cały czas i nie zapowiada się, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Dobrze, że jest lato i sama z przyjemnością spędzam czas poza domem.

ciasteczka kokosowo migdałowe

Pora podwieczorku zawsze wypada podczas drugiego spaceru dlatego staram się przygotowywać przekąski, które łatwo można ze sobą zabrać i zjeść po za domem.

W drugiej połowie dnia nie podaje córce owoców, których zabranie ze sobą na spacer byłoby chyba najłatwiejszym rozwiązaniem. Nigdy nie podaje też córce gotowych ciastek z piekarni przygotowanych na bazie białej mąki i białego cukru ponieważ uważam je za bezwartościowe.

Bardzo często sama przygotowuje różne ciastka lub pralinki z bakalii, które są pożywne i nie zawierają białego cukru. Staram się również, żeby przepis na przekąskę był prosty i szybki w wykonaniu. Wegańskie ciasteczka kokosowo migdałowe podobnie jak błyskawiczne ciasteczka amarantusowe robi się bardzo szybko. Zdarza mi się, że przygotowuje je w 5 minut, kiedy córka obudzi się z drzemki i leży jeszcze w łóżeczku. Następnie wstawiam je do piekarnika i za nim córka skończy jeść obiadek, który je od razu po drzemce ciasteczka są już gotowe.

Poniżej zamieszczam przepis na ciasteczka orzechowo kokosowe:

Ciasteczka są wegańskie dlatego sprawdzą się idealnie dla dzieci, które z powodu alergii pokarmowych nie mogą jeść jajek, nabiału czy glutenu.

Składniki:

  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki mielonych migdałów
  • 3/4 szklanki mielonych płatków owsianych
  • pół łyżeczka cynamonu
  • 1/4 szklanki mleka owsianego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1łyżka oleju kokosowy
  • Szczypta wanilii

Przygotowanie:

  • Płatki owsiane i migdały wrzuć do miksera i zmiel na mąkę.
  • Zmielone migdały i płatki wrzuć do miski, następnie dodaj wiórki kokosowe, cynamon i wanilię.
  • Do suchych składników dodaj syrop klonowy, mleko owsiane i olej kokosowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj najpierw łyżką a później ręką.
  • Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ręką nakładaj ciasto uformowane w kulkę, którą lekką spłaszcz, aby stworzyć kształt ciasteczka.
  • Ciasteczka piecz w temperaturze 180st. C  przez około 17 minut.  
  • Ciasteczka wyjmij z piekarnika i wystudź.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *