Gotowane pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym

Dzieliłam się na już na blogu przepisem na indyka w sosie koperkowym, którego bardzo często przygotowuje na obiad dla mojego dziecka i pozostałej części rodziny. Tym razem przyszła pora na gotowane pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym.

Gotowane pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym

Gotowane pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym to danie jednogarnkowe, ponieważ pulpety nie wymagają wcześniejszego podsmażenia. Ich wykonanie jest szybkie i dziecinnie łatwe. Jedyne co musimy zrobić to obrać warzywa, zmielić mięso, uformować pulpeciki i wrzucić wszystko do garnka. To danie, które robi się samo, a my w tym czasie możemy zająć się naszymi dziećmi, które bardzo często szukają naszej uwagi, podczas kiedy my zajęte jesteśmy gotowaniem. Oprócz tego danie jest naprawdę bardzo smaczne i lekkostrawne.

Gotowane pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym dla niemowląt

Przeznaczenie:

Gotowane pulpeciki z kurczaka nadają się dla dzieci od 7 miesiąca życia. Jeśli podajesz danie niemowlakowi na początku rozszerzania diety, warto pulpety z kurczaka i warzywa dobrze ugnieść widelcem.

Składniki:

  • 500 gram piersi z kurczaka
  • 2 łyżki bułki tartej lub kaszki jaglanej błyskawicznej
  • łyżeczka lubczyku
  • pół średniego pora, część biała i liście
  • pół selera
  • 2 średnie marchewki
  • liść laurowy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mascarpone
  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • około 150 ml przegotowanej wody

Przygotowanie:

  • Warzywa obierz ze skórki i dokładnie umyj.
  • W garnku zagotuj wodę, następnie dodaj pora, marchewkę selera, liść laurowy i lubczyk.
  • Pierś z kurczaka dokładnie zmiel. Kiedy nie chce mi się wyciągać maszynki do mielenia mięsa, do mielenia wykorzystuje ten blender z częścią do rozdrabniania. Mięso dziele na 3 porcje i po kolei je miele w specjalnej części do siekania i rozdrabniania.
  • Do mięsa dodaj namoczoną wcześniej w wodzie bułkę tartą oraz jajko.
  • Składniki dokładnie wymieszaj i uformuj małe pulpety.
  • Pulpety wrzuć do gotującego się wywaru.
  • Zmniejsz na mały ogień i gotuj pod przykryciem około 30 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.
  • Odlej pół szklanki bulionu, dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj.
  • Wywar z mascarpone wlej z powrotem do garnka i wymieszaj, dodaj posiekany koperek, następnie gotuj pulpety na małym ogniu bez przykrycia około 10 minut, aż sos zgęstnieje i się zredukuje.

Propozycja podania:

Danie podawaj z ryżem lub z warzywami gotowanymi na parze np. z ziemniakami, marchewką i kalafiorem.

12 thoughts on “Gotowane pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym”

    1. Rzeczywiście nie było tego w opisie, ale już dodałam taką informację. Koperek proszę dodać, po wymieszaniu wywaru z mascarpone :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *