Śliwki na cieście z kruszonką dla dzieci

Ostatnio dzieliłam się z Wami przepisem na jabłecznik z kruszonką, który świetnie wpasowuje się w jesienne klimaty. Teraz przyszła pora na śliwki na cieście z kruszonką. Śliwki miałam akurat w domu, ponieważ moja mama kupiła je podczas ostatnich odwiedzin. Właściwie miały to być śliwki do pojedzenie dla mojego taty, ale wyszło tak, że rodzice wyjechali a śliwki zostały niezjedzone.

śliwki na cieście z kruszonką

Nie podaje śliwek na surowo córce, ponieważ ostatnio miała z tego powodu małe problemy z brzuszkiem. Nie lubię marnować jedzenia, dlatego długo się nie zastanawiając postanowiłam wykorzystać je, aby przygotować śliwki na cieście z kruszonką. Śliwki po obróbce termicznej nie powodują u mojej córki rewolucji żołądkowych, dlatego było to świetne rozwiązanie.

Moja córka pewnie jak większość dzieci uwielbia słodkie przekąski, zna jednak smak tylko zdrowych słodyczy dla dzieci, wykonanych na bazie pełnowartościowych produktów. Wszystkie zdrowe przekąski, które jej proponuje, bardzo jej smakują. Czasem zastanawiam się, jak zareagowałaby na zwykłe ciasto? Wolę jednak nie ryzykować i w okresie, kiedy kształtują się jej nawyki żywieniowe ,czyli do 3 roku życia, wolę nie podawać jej niepotrzebnie niezdrowych produktów, które sama wyeliminowałam ze swojej diety.

Zdrowe słodycze dla dzieci – przepis na śliwki na cieście z kruszonką:

Przeznaczenie:

Ciasto ze względu na obecność cukru kokosowego w przepisie nadaje się dla dziecka po 12 miesiącu życia.

Składniki:

  • 75 g mąki kukurydzianej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 35 g mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 70 g cukru kokosowego
  • 90 g oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 15 śliwek węgierek

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp wszystkie mąki, olej, cukier kokosowy, żółtka i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie zagnieć, przykryj folią i włóż do lodówki na 45 minut.
  2. Formę o średnicy 14 cm posmaruj dokładnie tłuszczem, ja zrobiłam to olejem kokosowym, którego użyłam do wypieku. Podziel ciasto na dwie równe połowy i jedną z nich wyłóż spód blaszki.
  3. Śliwki przekrój na pół, wyjmij pestkę, następnie pokrój w ćwiartki. Śliwki wyłóż na ciasto, układając je bardzo ciasno, tak, żeby nie zostawiać, żadnej przestrzeni między nimi.
  4. Drugą połowę ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nią śliwki.
  5. Ciasto piecz w 180°C przez około 35 minut, aż się zarumieni.

2 thoughts on “Śliwki na cieście z kruszonką dla dzieci”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *